Nezměstnaným vadí, že se musí třikrát týdně hlásit na poště

Brno - Nezaměstnaní si stěžují u ombudsmana Pavla Varvařovského na systém DONEZ (Docházka nezaměstnaných), který byl v republice spuštěn loni v listopadu. Část lidí bez práce nutí až třikrát týdně docházet na poštu a v určený čas se hlásit na příslušné přepážce. Cílem opatření je omezit nelegální zaměstnávání. Nezaměstnaní si stěžují na vysoké náklady spojené s dojížděním a uvádějí, že mají kvůli systému potíže s hledáním práce. Ombudsman se setkal i s případem, kdy jeden nezaměstnaný kvůli tomuto nařízení procestuje až dva tisíce korun za měsíc.

Jen v letošním roce dostal ombudsman už 20 stížností a další přicházejí. Zdaleka nejsou jen od obyvatelů venkova, kteří by si mohli stěžovat na to, že to mají na poštu daleko. Kritikou nešetří ani obyvatelé velkých měst včetně Prahy. Vavrařovský situaci analyzuje a bude o ní informovat ministerstvo sociálních věcí s návrhy na případnou změnu systému DONEZ.

Povinnost hlásit se na určené pobočce pošty se nevztahuje na všechny nezaměstnané, ale jen na část z nich, kteří byli vybráni podle předem stanovených kritérií. Do této skupiny patří lidé opakovaně evidovaní na úřadu práce, dále uchazeči, kteří v posledním půlroce pracovali méně než deset dní, absolventi, a také například nezaměstnaní ve věku do 26 let. Vadí jim, že ne vždy je pošta, na níž se mají hlásit, v pěší vzdálenosti a oni pak musejí utrácet za hromadnou dopravu. Varvařovský se setkal s případem, kdy jeden nezaměstnaný takto měsíčně procestuje až dva tisíce korun.

Nezaměstnaní čas návštěvy nemohou ovlivnit

Další tvrdí, že kvůli neustálým návštěvám pošty nemají čas na to, hledat si práci. Termíny návštěvy pošty a pohovorů s možnými novými zaměstnavateli prý často kolidují. Občané poukazují na to, že na kontaktním místě je jim direktivně nařizováno, kdy mají zase přijít, aniž by se přihlíželo na jejich potřeby. Čas další návštěvy vygeneruje systém, aniž by měli uchazeči o zaměstnání jakoukoli možnost termín ovlivnit. Značné potíže s tím mají lidé se špatným dopravním spojením, ale také rodiče, kteří musejí v přesně určený čas vyzvednout děti ze škol.

Varvařovský důrazně vyzývá všechny nezaměstnané, aby byli opatrní při plánování soukromých aktivit a především si pečlivě schovávali veškeré doklady, jimiž by mohli doložit, že se plánované návštěvy na poště nemohli v určený čas zúčastnit. Jestliže uchazeči o práci vzniknou v důsledku zařazení do systému DONEZ zvýšené výdaje na dopravu, je veřejný ochránce práv přesvědčen, že na tento účel by měla být žadatelům poskytnuta mimořádná dávka pomoci v hmotné nouzi.