ÚS odmítl poslední stížnost, volby v Č. Těšíně platí

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl poslední stížnost, která směřovala proti výsledku komunálních voleb v Českém Těšíně na Karvinsku. Výsledky voleb tak definitivně platí. Stížnost podala neúspěšná koalice Hnutí pro Těšín a Strany zelených a poukazovala v ní na údajnou neplatnost volby některých zastupitelů za SOS pro Český Těšín. Ústavní soudci stížnost v prosinci bez veřejného jednání odmítli, nyní své usnesení zpřístupnili v internetové databázi.

Komunální volby v Českém Těšíně se kvůli kupčení s hlasy musely zopakovat. V prvním hlasování v říjnu 2010 si volební strana SOS pro Český Těšín kolem kontroverzního podnikatele Mariana Kuśe údajně kupovala hlasy voličů. Druhé hlasování, které se konalo loni v lednu, již Krajský soud v Ostravě označil za platné. Právě proti tomuto rozhodnutí ostravského soudu směřovala stížnost Hnutí pro Těšín a Strany zelených.

Stěžovatelé poukázali na to, že mezi prvním a druhým hlasováním odvolala tehdejší činovnice Strany pro otevřenou společnost (SOS) volebního zmocněnce v Českém Těšíně a jmenovala nového zmocněnce, který stáhnul z voleb celou kandidátku SOS pro Český Těšín. Městský úřad v Českém Těšíně ale tento krok označil za neplatný a kandidáti se normálně zúčastnili voleb. Podle Hnutí pro Těšín a Strany zelených to ovlivnilo volební výsledek.

Opakované volby do zastupitelstva v Českém Těšíně na Karvinsku vyhrála KDU-ČSL. Má sedm křesel z 27. Druhá skončila ČSSD (šest mandátů), třetí SOS pro Český Těšín (pět mandátů). V podzimních volbách přitom KDU-ČSL byla až třetí za ČSSD a SOS pro Český Těšín. Po původních volbách měla mít KDU-ČSL šest zastupitelů.

ODS má v zastupitelstvu pět křesel, stejně jako po podzimních volbách. Do zastupitelstva se ještě dostali Nestraníci a KSČM, kteří mají po dvou zastupitelích. KSČM zůstala na stejném počtu. Nestraníci si o jedno křeslo polepšili. Starostou města je Vít Slováček z KDU-ČSL. Lidovci utvořili koalici s ODS a ČSSD.

Ústavní soud se už volbami v Českém Těšíně zabýval loni. Tehdy odmítl skupinu stížností, mezi nimi i dva Kuśovy podněty. První směřoval proti rozhodnutí o opakování prvního hlasování, druhý proti soudnímu verdiktu, který potvrdil platnost druhého hlasování. Část těšínských politiků se domnívala, že kupčení s hlasy se opakovalo i při druhém hlasování, avšak skrytě a nejspíš v menší míře.