Napadení bezdomovců potrestal soud pěti až deseti lety

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes potrestal pěti až deseti roky vězení šest mladíků, kteří podle spisu v květnu 2010 napadli v Pardubicích dva bezdomovce. Jeden z napadených mužů po brutálním útoku později zemřel. Rozsudek zatím není pravomocný, někteří obžalovaní se na místě odvolali, zbylí si nechali lhůtu na promyšlenou.

Nejnižší, pětiletý trest, dostal mladík, kterému ještě není 18 let. Další tři agresoři odešli od soudu s osmiletým trestem, zbylí dva pak s desetiletým. Jeden z odsouzených už má za sebou podobné provinění - napadení chodce v Pardubicích. Dva z útočníků mají podle rozsudku také zaplatit 240 000 korun synovi zemřelého muže. 

Mladíci podle spisu inkriminovaný den popíjeli alkohol a rozhodli se, že někoho zbijí. Nejprve napadli čtyři starší muže, ti je ale přemohli. Potom začali hledat někoho dalšího. Narazili na dva 56leté bezdomovce v Tyršových sadech v centru Pardubic. Zaútočili na ně surově pěstmi a kopanci. Po útoku nechala šestice bezvládné muže ležet a odešla pryč. Za hodinu se mladíci vrátili a zjistili, že jejich oběti jsou stále bez hnutí na zemi. Opět do nich začali kopat a někteří z nich se na zraněné muže vymočili. Bezdomovce našli později policisté, jeden z napadených však na následky zranění zemřel. 

Podle soudkyně Anny Bímové byl útok mladíků hrubý, zákeřný a devastující. „Útočníci byli pod vlivem alkoholu a chtěli se poprat. Poškození je naprosto žádným způsobem neprovokovali a přesto byli napadeni,“ řekla Bímová. Mladíci podle ní museli být srozuměni s tím, že útok na hlavu může způsobit závažná zranění. Mladíkům také přitížilo, že přesto, že se k obou zraněným vrátili, nepřivolali pomoc. „Navíc je ještě ponížili, když se na ně dva z útočníků vymočili,“ řekla Bímová.

Telefonát Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)