VZP zaplatí léčbu lidí s roztroušenou sklerózou

Praha - Historicky první žaloba, kterou se pacienti s roztroušenou sklerózou chtěli domoci biologické léčby, se prozatím odkládá. Krajská zdravotní a. s., na kterou měla být žaloba podána, se podle svého mluvčího dnes dohodla se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, že 34 lidem s roztroušenou sklerózou z čekací listiny léčbu uhradí. Pokud by léčbu nedostali, bude právník postupovat podle původního plánu.

„Pacienti biologickou léčbu dostanou, úhrada s pojišťovnou byla dnes dohodnuta,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní a. s. Jiří Vondra. Zdůraznil, že o chystané žalobě společnost nic nevěděla, Unie Roska, která pacienty sdružuje, se na ni neobrátila.

Žalobu chtělo podat devět z 34 pacientů teplického centra, kterým Krajská zdravotní a. s. odmítla léčbu. Právní zástupce pacientů Štěpán Holub řekl, že oficiální informaci o úhradě léčby nemá. Vyčká, zda léčbu pacienti dostanou, je s nimi v kontaktu. „Pokud léčba reálně poskytnuta bude, tak žaloba ani předběžné opatření nemají smysl a nic podávat nebudeme,“ řekl.

„Otázka je, jak to skutečně bude a jak to bude fungovat. Na jedné straně je to vítaná zpráva, na druhé straně očekávaná, ale neřeší to celou problematiku, kdy ministerstvo, aby se zbavilo problému, dá velice malé skupině pacientů to, co chtějí,“ řekl v reakci na zprávu Krajské zdravotní a. s. o úhradě léčby politik a neurolog Martin Jan Stránský.

Chystaný spor dnes na tiskové konferenci, kde byl záměr podat žalobu oznámen, označil za průlomovou možnost dozvědět se, na co mají občané nárok. Uvedl, že za pacienty složí kauci a uhradí ze svého nadačního fondu i soudní náklady. „Když vyhrajeme, politiky to konečně donutí, aby nastavili systém s jasnými pravidly, kde se řekne, na co má kdo nárok a to také dostane,“ řekl předtím, než Krajská zdravotní a. s. oznámila, že léčbu uhradí.

Pacienti žádají o pomoc v Evropě

Pacienti s roztroušenou sklerózou požádali kvůli problémům s nasazením biologické léčby o pomoc Evropskou platformu organizací pacientů s roztroušenou sklerózou (EMPS). Prezident Unie Roska Karel Hrkal uvedl, že problémy s biologickou léčbou se táhnou od loňského jara a pacienti na ně opakovaně upozorňují. Loni v červnu varovali, že čtyři z 15 center zastavila příjem nových pacientů, další tři se k tomu chystala.

Pacienti se podle Hrkala obávají, že do potíží se dostanou další centra. Na podnět Rosky svolala EMPS loni v listopadu do Poslanecké sněmovny k jednání o zajištění péče lékaře, pacienty, zástupce zdravotních pojišťoven a politiky. Politici prý nepřišli.

Unie Roska má v 37 regionálních organizacích 3500 členů, hájí podle Hrkala zájmy všech zhruba 18 000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Na Rosku se tedy s žádostí o pomoc mohou přihlásit i nečlenové.

V Česku je zhruba 18 000 pacientů s roztroušenou sklerózou. Ročně je nemoc zjištěna u 1000 lidí, biologické léky jsou vhodné pro zhruba 800 z nich. Pacienti se obávají, že když se jejich léčba bude oddalovat, zhorší se jim zdravotní stav rychleji a oni skončí na vozíku.

Výhodnost léčby dokládají propočty, podle nichž náklady na pacienta v počátečním stadiu nemoci při podání biologické léčby jsou za rok 280 000 korun, na pacienta s těžkým postižením 710 000. Přitom ten druhý biologickou léčbu nemá, v pokročilém stadiu neúčinkuje.

Roztroušená skleróza je onemocnění mozku a míchy, které bývá zjištěno nejčastěji mezi 20. a 40. rokem věku. Častěji postihuje ženy. Vyléčit se nedá, biologická léčba oddálí invaliditu, pokud se zahájí včas.

Rozhovor s Ondřejem Dostálem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod