Nezaplatil 30 korun v nemocnici, teď chce exekutor přes 20 tisíc

České Budějovice – Pacient českobudějovické nemocnice nezaplatil zdravotnický poplatek 30 Kč. Jeho dluh se ale dostal k exekutorovi a teď má zaplatit přes dvacet tisíc korun. Právě kvůli podobným případům připravuje ministerstvo spravedlnosti změnu vyhlášky, která by odměny exekutorům snížila.

Jan Bihari prodělal dvě mozkové mrtvice a v nemocnici se léčí často, je mu 77 let. Jeden 30korunový poplatek ale zaplatit zapomněl a nedávno mu pošťačka přinesla exekuční příkaz na 20 340 korun. „Přišel jenom přípis od exekutora, že mu berou vkladní knížku,“ uvedla Marie Paukejová z občanského sdružení Jihočeská růže. 

Dluh pana Bihariho se skládá hlavně z poplatků exekutorům a právníkovi. Podle tarifu ministerstva spravedlnosti má exekutor dostat 7 800 Kč, právě tuto částku chce teď ale ministerstvo snížit. „Zvláště u těch bagatelních dluhů, jako je třeba nezaplacená jízdenka, počítame, že ty náklady výrazněji klesnou,“ uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Chystanou vyhlášku už připomínkovala i Exekutorská komora, podle její mluvčí Petry Báčové bude mít dopad hlavně u těch úřadů, které už teď mají napjatý rozpočet. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo ale připravuje i rozsáhlou novelu exekutorského řádu, která by práva dlužníků posílila. Nově by se pak dlužník v případě, kdy má o oprávněnosti exekuce pochynosti, mohl obrátit na soud, ten by exekuci pozastavil a prošetřil, zda vše proběhlo podle zákona. Novela přináší ještě jednu novinku: už by se totiž nemělo stávat, že člověk nezaplatí nějakou menší částku, poté na dluh zapomene a rovnou mu přijde příkaz od exekutora. Novela totiž přináší tzv. předžalobu, to znamená, že se člověk o dluhu dozví ještě předtím, než proběhne soud.