Lidovci chystají do podzimních voleb nový program

Praha – Novou tvář a priority vycházející z tradičních hodnot chtějí lidovci nabídnout voličům před podzimními krajskými a senátními volbami. S programem, který začali formulovat na dnešní ideové konferenci, hodlají oslovit i mladší ročníky. Forma dnešního setkání měla ukázat i to, že se nová KDU-ČSL liší od té, která v roce 2010 ztratila pozici ve sněmovně. Ideovou konferenci totiž lidovci zahájili poslechem písničky Tomáše Kluse „Pánubohudooken“. Mluvčí strany pak referáty, například na téma solidární zdravotnictví, doprovázel vyprávěním židovských anekdot.

„Jsme zde – poučeni, stabilní, ale hlavně zdravě hladoví po budování nové moderní křesťanské demokracie, která je orientovaná na potřeby společnosti, která je otevřená současnému modernímu světu,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Přiznal, že nové vedení strany s sebou nese pachuť mnohých nesprávných rozhodnutí a činů předchůdců.

„Jsme stranou, která dostala v posledních sněmovních volbách pořádnou lekci za svoje chyby, voličům říkám: 'Děkujeme, poučili jsme se',“ uvedl. Současně ale prý doufá v to, že se poučili i voliči v tom, že jejich sázka na nové strany bez historie se jim nevyplatila. „My nabízíme nejen historii, ale i stabilitu, sebereflexi a novou energii. Stabilitu, pořádek a odmítání extrémů, to nabízí KDU-ČSL,“ vyjmenoval.

Bělobrádek: Česko by nemělo radit Evropě, jak hospodařit

Současnou podobu politiky Bělobrádek, který povede lidovce do volebního klání v Královéhradeckém kraji, popsal jako cynickou, bezskrupulózní a konfrontační mizérii. Není podle něj možné, aby Česko poučovalo Evropu, jak má správně hospodařit. Bez úplatků a rozkrádání totiž podle něj neumí koupit ani obrněné transportéry či vytisknout tramvajové lístky. Za vzor řešení ekonomických problémů země si KDU-ČSL bere německou CDU. 

„Vláda ODS, TOP 09, STAN a VV neprovádí reformy, ale deformy, tupě škrtá a neřeší příčiny, ale pouze následky, a to na úkor občanů,“ uvedl Bělobrádek v opozici k německému příkladu, kde se sice také škrtalo, ne ale v sociální oblasti. Z dnes vyslovených programových východisek hodlají lidovci do léta sepsat nový program. Setkáním v paláci Charitas zahájili první část kampaně.

Neoficiálním tématem byla prezidentská volba. Petr Pithart definitivně oznámil, že se do boje o Hrad pouštět nebude. O to hlasitěji se tak mluvilo o kandidatuře europoslankyně Zuzany Roithové. Žlutými tričky jí podpořili i mladí křesťanští demokraté.