V Čechách platí povodňová bdělost, na horách pozor na závěje

Praha – Meteorologové varují před tím, že po předpokládaných srážkách mohou stoupat hladiny řek v západních, středních a jižních Čechách. Na horách se zase mohou vlivem sněžení a silného větru tvořit závěje a sněhové jazyky. Jejich upozornění platí od dnešního odpoledne do pondělního poledne.

Na celém území se budou vyskytovat srážky, na horách sněhové, v nižších polohách se budou střídat srážky dešťové a smíšené. Na horách napadne v sobotu a neděli většinou od deseti do 30 centimetrů sněhu za 24 hodin. Kombinace sněžení a silného větru bude v polohách nad 600 metrů nad mořem vytvářet sněhové jazyky, na horách od výšky 800 metrů závěje.

„Oproti včerejšímu zvedání hladin se dnes situace zklidnila. Na Radbuze, kde měla být situace nejhorší, byl v průběhu dnešního dne jen první povodňový stupeň. Lidé ale s obavami čekají, co se bude dít dál,“ informovala zpravodajka ČT Mirka Vildová. Situaci může zhoršit déšť. Pokud nepřestane pršet, může zítra ráno řeka dosáhnout druhého až třetího povodňového stupně.

Dnes k 21:00 platil nejnižší stupeň povodňové aktivity - bdělost na čtyřech místech: ve Lhotě na Radbuze a v Libíně, Bílé Hoře a Zbečně na Berounce.