Mašín: Palach se upálil zbytečně

Praha – Podle někdejšího odbojáře Josefa Mašína bylo sebeupálení Jana Palacha na protest proti sovětské okupaci zbytečným činem. Mašín, který se s bratrem a dalším členem skupiny postavil komunistickému režimu se zbraní v ruce, to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Mašín prohlásil, že taková oběť nepatří do západní civilizace a „oslavovat sebezmrzačení, sebeupálení z jakýchkoli důvodů“ není dobrým příkladem pro mládež.

Palach se upálil 16. ledna 1969 a o tři dny později svým zraněním podlehl. „Nevím, jaký cíl sleduje česká společnost opětovným připomínáním si tohoto činu,“ řekl bývalý odbojář, který žije v USA. Také nepovažuje za „fér vůči Janu Palachovi opětovně veřejně vzpomínat na čin spáchaný labilním mladým člověkem ve stavu duševní deprese“.

Lidé by si měli připomínat spíš Gabčíka a Kubiše
   
Podle Mašína by si lidé měli raději připomínat jiné hrdiny, například parašutisty Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, kteří v květnu 1942 spáchali atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, nebo skupinu protinacistického odboje zvanou Tři králové. Jedním z nich byl i jeho otec, generál Josef Mašín.

Na otázku, co by dělal na Palachově místě, ale Mašín uvedl, že zřejmě nic, „poněvadž by se v jeho situaci nikdy nemohl nacházet“.

Činy bratří Mašínů budí emoce
   
Ozbrojený boj skupiny kolem bratrů Ctirada a Josefa Mašínových v první polovině 50. let do dneška rozděluje českou společnost. Členové skupiny zabili několik lidí. Někteří lidé požadují, aby bylo Mašínům uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

Ministr obrany Alexandr Vondra čelil nejméně pěti trestním oznámením, podle kterých udělením medaile Zlaté lípy a svými výroky na obranu odbojářů v podstatě schvaluje trestný čin vraždy. „Akt ocenění skupiny bratří Mašínů byl důležitý a správný. Samozřejmě odmítám, že bych schvaloval jakýkoli trestný čin,“ řekl Vondra dříve Právu. Dodal, že partyzánský odboj není možné posuzovat ve světle dnešní doby.