Nové občanky možná podraží

Praha – Svaz měst a obcí navrhne zdražení nových občanek. Úřady teď leckde kvůli návalům prodlužují otevírací dobu a objednávají nové přístroje. Ty jsou ale drahé a stát na ně nechce přispět, přestože vyřizovaní dokladů dělají obce v podstatě za něj. Města proto zvažují ústavní stížnost.

Lidé mají o novou občanku zájem. Od začátku roku požádali o víc než sto tisíc kusů. Obce už tak nadšené ale nejsou. „Když po nás stát chce nějakou službu, tak by nám ji měl zaplatit,“ podotkl vedoucí správního odboru na Městském úřadu Černošice Jiří Toman. Svaz měst a obcí bude chtít v aktuálním sazebníku škrtat. Stovka za ztracený doklad nebo padesát korun za občanku pro děti mu přijde málo. Výrazné zdražení loni narazilo, teď přijde druhý pokus – možná umírněnější. „Budeme se snažit, aby ten poplatek pro děti například na úrovni pasu a občanského průkazu byl srovnatelný,“ řekl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek (ODS).

Obcím se nelíbí hlavně to, že nové kabinky a přístroje na vydávání občanek jim nikdo nezaplatí. S povinným servisem vycházejí zhruba na tři čtvrtě milionu korun na tři roky provozu. „Další financování této nadstavby pro obce v tuto chvíli asi nebude možné,“ konstatoval mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Vážný zájem o nová zařízení projevil jen tucet úřadů v zemi. Fronty, které u přepážek začaly s novým rokem, jen tak nezmizí. Stát se dosud občanům snažil přiblížit. Třeba v oblasti Prahy-západ mohli loni lidé žádat o doklady na 23 místech. Sto dvacet tisíc lidí teď může pro moderní občanky na jediný úřad. „Kapacitně nestíháme, ačkoli máme úřední hodiny vlastně každý den s tím, že pondělí, středa až do pěti hodin,“ poznamenal Toman.

Obecní a městské úřady se obávají dubna a května. Před dovolenými budou chtít lidé nové pasy a už teď napjaté čekací doby se určitě ještě protáhnou. Žádosti o občanky se hromadí právě na přepážkách, kde se dosud vyřizovaly pasy. Úředníci radí tam, kde je to možné, se objednat přes internet nebo přijít třeba o jarních prázdninách.