Sněžení a vítr komplikují v Čechách dopravu

Ústí nad Labem – Silničáři varují před sněžením a silným větrem na dálnici D8 v úseku Řehlovice – Krásný Les. Od 64. do 92. kilometru dálnice hustě sněží, odklízení sněhu komplikuje silný vítr, a motoristé by tam proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Ve středních Čechách dnes komplikují jízdu sněžení a ledovka. Kvůli srážkám musejí řidiči počítat se zhoršenou viditelností. Silnice jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné.

V severních Čechách přibývá nehod

Na severu Čech začalo po poledni hustě sněžit a fouká nárazový vítr, který snižuje viditelnost a může vytvářet sněhové jazyky. I na hlavních tazích leží na vozovkách sníh, problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Na silnici 15 v Libčevsi u Loun havarovala tři osobní auta, další nehoda je hlášena z Meziboří na Lounsku, kde řidič osobního vozu dostal na zasněžené vozovce smyk a sjel ze srázu. Měl štěstí, vyvázl bez zranění. Nehody jsou hlášeny i v sousedním Libereckém kraji. V Provodíně na Českolipsku nezvládla řidička jízdu na sněhu, dostala smyk a skončila na střeše. Lehce zraněnou ženu museli z vozu vyprostit hasiči.

Sněhové závěje uzavřely i dva úseky silnice 223 v Krušných horách. Uzavřená je podle policie cesta z Měděnce na Loučnou pod Klínovcem a zavátá je i cesta z Výsluní na Kryštofovy Hamry. Podle silničářů zůstanou silnice pro dopravu uzavřené zřejmě až do pondělí. Neprůjezdná je také na dvou úsecích silnice třetí třídy ze Sebuzína na Ústecku a Tlučení na Litoměřicku, tam je ale důvodem kácení stromů, které skončí až v neděli.

V Ústeckém i Libereckém kraji hustě sněží a fouká silný vítr. Teploty se pohybují jen těsně kolem nuly. Fouká silný nárazový vítr. Meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků a závějí. Intenzivně má sněžit hlavně v horských oblastech. 

Ve středních Čechách komplikuje jízdu sněžení a ledovka

Sněžení je odpoledne hlášeno na většině území regionu. Cestáři nabádají k opatrnosti zejména na silnicích druhé a třetí třídy na Rakovnicku, na nichž leží zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Rozbředlý sníh leží i na některých úsecích dálnice D1 nebo Pražského okruhu.

Místy musejí motoristé počítat i s ledovkou. Obezřetní by měli být zejména v serpentinách mezi Řevnicemi a Mníškem pod Brdy u Prahy, v lesním úseku mezi obcemi Jemníky a Dobrovice na Mladoboleslavsku, na silnici mezi Komárovem a Zaječovem na Berounsku a u Zbuzan nedaleko Prahy ve směru na Chýnici.

Policie během dne vyjížděla k několika dopravním nehodám. Řidiči havarovali například u Švihova na Rakovnicku, Kropáčovy Vrutice na Mladoboleslavsku, Suchomast na Berounsku nebo v Mělníku. Většina kolizí se obešla bez zranění. Teploty v kraji se odpoledne pohybovaly od minus dvou do tří stupňů Celsia, na většině území bylo zataženo a vál slabý vítr.