Plánují se stavby některých blokovaných pozemků

Praha - Znovu útočí na výpočty oceňování náhrad církvím. Řeč je o Pozemkovém fondu ČR, který spravuje půdu blokovanou kvůli restitucím znovu. Řada případů ukazuje, že stát chce některé pozemky nahrazovat v mnohonásobně vyšší hodnotě, než jakou církvím komunisté zabrali. U běžných restitucí to přitom nebylo možné. Česká televize zjistila, že některé blokované pozemky jsou už teď připravené ke stavbě.

Jen v Praze jsou podle Pozemkového fondu desítky hektarů dříve církevní půdy, které ovšem mezitím získaly nálepku „stavební“. A to v neustále se rozšiřující metropoli znamená obchod v řádu stovek milionů, ne-li miliard, korun. Patří mezi ně třeba tohle místo v pražské Hostivaři, z původní orné půdy se tady stal lukrativní stavební pozemek.

Pokud by se stát rozhodl pozemek církvím nevydat, zaplatil by víc

Když se zaměříme na peníze u více než hektarového pozemku, při cenách 4,5 do sedmi tisíc korun za metr čtvereční, vyneslo by to hodnotu od 68 do 105 milionů. Pokud by se, například z komerčních důvodů, stát rozhodl pozemek církvím nevydat a místo toho vyplatit finanční náhradu, zaplatil by mnohonásobně víc, než kolik stálo pole v době, kdy ho komunisté zabavili. A to se u běžných restitucí nedělo.

„Pokud byl pozemek zhodnocen poté, změnou územního plánu na pozemek stavební, to již není náhrada pro restituenta, protože by to bylo v rozporu se smyslem restitucí,“ podotkl náměstek Pozemkového fondu ČR Petr Šťovíček. Jenže podobně to je se stovkami dalších zhodnocených pozemků. A dnes nedokáže nikdo přesně spočítat, jak velkou část z plánovaného odškodnění v řádu desítek miliard právě takto historicky zhodnocená bývalá pole nebo lesy tvoří.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Další problém pak tvoří fakt, že některé lukrativní pozemky už mají navíc dokonce vybudované elektrické nebo kanalizační sítě, což jejich hodnotu ještě zvyšuje. Nakládání s nimi přitom brzdí blokační paragraf. Pozemek v Hostivaři leží mezi obchodním centrem a obytnou zónou, ještě před schválením restitučního zákona je pro novou výstavbu téměř připraven. Církve se velkými plány s pozemky netají. Podle Biskupské konference je kromě prodeje budou pronajímat nebo poslouží řádům na provoz podnikání.

Vydáno pod