Barvitý tradiční obřad zabijačky z ČR mizí

Praha – Za poslední deset let ubylo tradičních domácích zabijaček zhruba na pětinu. Důvodem je podle zemědělců klesající počet prasat v České republice. Zatímco v roce 2003 chovali farmáři přes 3 milióny 300 tisíc kusů, loni to byl už jen milión 750 tisíc. Dramaticky klesl i počet prasnic.

Že se domácí zabijačka, tento voňavý a barvitý obřad venkova, pomalu stává vzácností, potvrzuje i řezník Josef Jelínek: „Je čím dál tím méně zabíjaček. Když jsem sám začínal asi tak před 23 lety, zabíjel jsem víc než 90 prasat ročně. Teď zabiju tak patnáct prasátek.“ Domácí chovatelé, kteří by si podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby sele rádi vykrmili, ho jednoduše nemají, kde koupit.

Spolu s úbytkem tradičního rituálu ubývá i řezníků, kteří domácí porážku zvládnou. Ta nepodléhá žádnému povolení, chovatel jen musí všechno maso spotřebovat doma. V Česku se ale konaly a stále ještě konají zabíjačky na veřejném prostranství. Pašíka porazí a zpracují třeba na návsi. „Dělali se u hospod, nebo někde u obecních úřadů,“ popisuje Josef Jelínek.

Porovnání počtu prasat v ČR
Zdroj: ČT24

Mluvčí státní veterinární správy Josef Duben ale upozorňuje, že veřejná nebo obecní zabíjačka je v rozporu se zákonem. „Těžko si dovedu představit zodpovědného člověka, ať už je to starosta nebo kdokoliv jiný, kdo by chtěl realizací takové věci ohrožovat bezpečnost spotřebitelů a sám sebe i možnými postihy,“ tvrdí europoslanec Pavel Poc (ČSSD). Pořadatel veřejných hodů musí maso nakoupit jako polotovar třeba na jatkách.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)