Veřejnost má právo znát platy z veřejných prostředků, tvrdí komentátoři

Praha - Kdo je pravá ruka premiéra Petra Nečase Jana Nagyová? Šéfka kanceláře premiéra, vlivná úřednice s přístupem do vrcholového politického světa.  Podle premiéra zaměstnankyně s mimořádným nasazením. Podle zjištění médií – také s mimořádnými odměnami. Premiér je rozezlen – nejenže média zmiňují z dvaceti lidí jen jméno Naftové, ale dokonce používají ukradené dokumenty. Podle Nečase jde o politickou motivaci. O motivaci veřejného zájmu premiér ale nemluví. Sám přitom prozradil, že Úřad vlády loni vyplatil na odměnách 28 milionů korun.

„Chybí tam specifikace toho, za co paní Nagyová je placená, my nic nemáme proti tomu, že ta odměna může být dejme tomu vysoká, ale my nevíme za co. Klademe si otázku, co to znamená mimořádný výkon,“ komentoval odměny Nagyové Ondřej Koutník, komentátor a politický zpravodaj serveru ceskapozice.cz. 

Komentáře k chování Úřadu vlády

Ondřej Koutník: „Veřejnost má právo vědět, za co jsou ty peníze utráceny, kam plyne ta mzda, takže vyjádření typu mediální lynč nebo útok jsou nepřijatelná.“

Josef Cogan (TOP09): „Úřad vlády by měl nepochybně zveřejňovat platy poradců i jiných osob, které jsou placeny z veřejných prostředků.“ 

Oldřich Kužílek, poradce pro otevřenost veřejné správy: „V této relativně nemilé situaci je nejlepším způsobem otevřenost. Prostě ty informace zveřejnit.“


Kromě běžné práce podle MFDnes Jana Nagyová zařídila navíc náročnou cestu do Bruselu, podklady pro summit NATO nebo tiskovou konferenci. Podrobnější scénář práce ale Strakova akademie popsat nechce. Místo toho pátrala, kdo předal záznamy o odměnách novinářům. A podle slov premiéra už jméno daného úředníka zná. 

Dvacet lidí si podle něj vydělalo ročně statisíce navíc. O tajné informace tedy jít nemůže. Jenže premiérův úřad mlčí. Místo jasného měsíčního přehledu o platech a odměnách, který by sebral mediální senzaci vítr z plachet, hovoří premiér o nespravedlivých útocích: „Je spouštěn mediální lynč na konkrétního člověka, který nic neprovedl,“ tvrdí Nečas. 

Kdo je Jana Nagyová

Podle oficiálního životopisu i bývalá poradkyně ministra obrany, ředitelka kanceláře ministra práce a sociálních věcí v době, kdy byl šéfem, ministerstva právě Petr Nečas, případně a osm let také asistentka senátora. 

Nagyová si loni jako úřednice přišla na odměny ve statisícových řádech. V lednu to podle serveru aktuálně.cz bylo 100 tisíc korun, o dva měsíce později 193. To všechno ke svému platu, osobnímu ohodnocení a příplatkům za vedení – což je měsíčně 83 190 Kč. V březnu tedy celkem vydělala přes 270 tisíc korun hrubého. 


A co k tomu Úřad vlády? Zaujal obranou pozici, premiéra dokonce veřejné účtování na kontech Jany Nagyové rozezlilo. „Odměny v řádu několika set tisíc dostalo více než dvacet lidí. V úrovni řízení ředitele odborů a více, přesto je zmiňováno jedno jediné jméno….To je zmiňováno prostě proto, že je to spolupracovník premiéra, to nemá jinou než tuto politickou motivaci,“ komentoval situaci premiér. 

České úřady právě pod tlakem médií tato data odkrývají čím dál častěji. Například podle slov ministry spravedlnosti Jiřího Pospíšila jeho úřad tyto informace zveřejňuje.

Příliš vysoké odměny premiérovy poradkyně? (zdroj: ČT24)