Plzeňská práva mají nového děkana

Plzeň - Novým děkanem plzeňských práv se stal devětapadesátiletý učitel fakulty docent Jan Pauly. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole. Do křesla by měl zasednout do 1. února, do té doby ho musí jmenovat rektorka Západočeské univerzity (ZČU) Ilona Mauritzová. Ta počítá se jmenováním nového fakultního šéfa do konce týdne. Z 18 možných hlasů získal 13, dalších pět dostala současná proděkanka pro studium Petra Jánošíková. Pro Miloslavu Wipplingerovou nehlasoval nikdo. Čtvrtý kandidát Přemysl Raban odstoupil během volby.

„Moc bych vás prosil, zkuste se neptat, co může udělat fakulta pro vás, ale co můžete udělat vy pro fakultu,“ řekl Pauly po svém zvolení. Dodal, že chce úzce spolupracovat se všemi protikandidáty i současným vedením. Podle něj jsou plzeňská práva plně personálně stabilizovaná, ale budou mít po redukci peněz velké finanční problémy. Musí shánět jiné zdroje než peníze za studenty, zejména z grantů, z vědy a externí výuky, přednáškové i expertizní činnosti, ale i od sponzorů.

Pauly dnes zároveň řekl, že věří v obnovení akreditace magisterského a bakalářského
programu. Jde podle něj o zlomový krok pro další existenci fakulty, kterou stále provázejí dozvuky aféry s takzvanými rychlostudenty z podzimu 2009. Akreditační komise ministerstva školství o tom bude jednat na přelomu ledna a února. „Fakulta je stabilizovaná v plné míře co do svého pedagogického sboru. Pro účely akreditace si tedy nedovedu představit, že by někdo řekl, že nevyhovujeme. Máme zde 11 profesorů a 14 docentů, v souhrnu 17 plných úvazků,“ uvedl Pauly.

Nový děkan plzeňských práv Jan Pauly:

„Základní cesty jsou - školu stabilizovat a perspektivně uvažovat o tom, jak ji eventuálně profilovat. Ale v současné době z ní především udělat fakultu takovou, aby naši odcházející studenti uměli totéž, co umějí studenti jiní… Musíme trvat i na tom, aby už jednou pro vždy skončily řečičky na adresu naší fakulty.“

„Pan docent Pauly by pro mě měl být zárukou toho, že by navázal i na vše dobré, co zde například vybudoval pan profesor Eliáš,“ řekla ČT rektorka ZČU Ilona Mauritzová. Pauly totiž s bývalou učitelskou kapacitou Karlem Eliášem působil na stejné katedře.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Předchozí děkan Květoslav Růžička, který řídil fakultu po reformním děkanovi Jiřím Pospíšilovi od října 2010, rezignoval loni 12. prosince ze zdravotních důvodů. Fakulta nyní čeká na rozhodnutí ministerstva školství o prodloužení akreditace magisterského a bakalářského studia po letošním červnu. Loni odejmulo ministerstvo fakultě akreditaci doktorského studijního programu a pozastavilo jí oprávnění udělovat titul JUDr. ZČU podala rozklad.