Vnitro podalo trestní oznámení, docházelo k manipulaci tendrů

Praha - Ministerstvo vnitra podalo v posledních týdnech několik trestních oznámení. V resortu totiž mělo v minulosti docházet k manipulaci výběrových řízení, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Deníku to oznámil mluvčí vnitra Pavel Novák. Podkladem pro podání oznámení byla zjištění ministerského odboru interního auditu a kontroly.

Informaci potvrdil MfD i náměstek ministra Radek Šmerda, který byl do funkce jmenován zhruba před dvěma měsíci. „Nenakládalo se tu hospodárně se svěřenými penězi, neexistovala tu jasně daná odpovědnost, spousta věcí nese známky trestné činnosti,“ uvedl.

Bývalé vedení resortu údajně například uzavřelo v letech 2009 a 2010 s advokátní kanceláří smlouvu na poskytování právních služeb do výše 6,5 milionu korun, ale ve skutečnosti zaplatilo téměř 20 milionů. Ministerstvo také vypsalo zakázku na uspořádání šesti konferencí za 1,3 milionu korun, ovšem nakonec se konaly jen dvě, z nichž ta druhá přišla vnitro na milion korun.

S mým příchodem se řízení zprůhlednila, tvrdí Pecina

Předražená prý byla rovněž zakázka na analýzu vzdělávacích potřeb ministerstva. „Firma vyhrála v červenci 2010 zakázku s cenou 740 000 korun bez DPH. Pracovník s pověřením ministra však uzavřel s vítěznou společností smlouvu na 989 000. Bezdůvodně ji tedy navýšil o 249 000,“ sdělil deníku zdroj z vnitra.

Trestní oznámení se podle zdroje MfD z ministerstva týkají především období, kdy byl ministrem vnitra Martin Pecina. Exministr se hájí tím, že on naopak výběrová řízení zprůhlednil. „Časy, kdy se zakázky přidělovaly těm nejdražším, s mým příchodem skončily,“ řekl deníku.

Dalším kontrolám se nyní podrobuje úsek evropských fondů a elektronizace státní správy. Podle náměstka Šmerdy se v minulosti vyváděly peníze i v tomto úseku, píše Mladá fronta Dnes.