Dobeš se s rektory dohodl na pracovní skupině, čeká je jednání

Praha – Ministr školství Josef Dobeš dnes slíbil rektorům vysokých škol, že s nimi bude o reformě vysokého školství jednat. Podle svých slov se s rektory dohodl na zřízení pracovní skupiny, která se poprvé sejde počátkem února. Považuje za důležité, aby se obě strany sporu o podobě reformy seznámily s poslední verzí návrhu zákona o vysokých školách. Poté je možné pokračovat v debatě o tom, co rektorům na reformě vadí.

„Udělali jsme pracovní skupinu, která se seznámí s aktuální verzí obou věcných záměrů, a začátkem února se setkáme, abychom měli stanovisko české konference rektorů k aktuální finální verzi ve vládě, zda je tu něco, co drtivé většině rektorů vadí, dělá problémy, zda vidí rizika v budoucím paragrafovém znění,“ řekl po jednání Dobeš s tím, že se o tom budou bavit někdy začátkem února.

Ministr hodlá se zástupci vysokých škol prodiskutovat návrhy, jež vyplynou ze zasedání legislativní rady vlády, která se reformou bude zabývat. Podle Dobeše bylo důležité, že se dnes s rektory sešel. „Bylo velmi zajímavé slyšet ty plastické názory každého jednotlivého rektora ke stěžejním bodům,“ uvedl ministr.

„Rektoři reformy neodmítají, ale chtějí zákon umožňující vysokým školám práci ve prospěch vzdělání a výzkumu,“ řekl místopředseda České konference rektorů Vladimír Večerek. Kladně hodnotí například plán na uzavírání kontraktu o počtu studentů mezi státem a univerzitami. Debatovat naopak chtějí ještě o vyvážení kompetencí mezi rektorem, správní radou a
akademickým senátem. Vstřícný postoj Dobeše k budoucím setkáním ale podle rektorů není zárukou, jak návrhy dopadnou.

Při jednání se šéfy akademických senátů Dobeš neuspěl, řada vysokých škol si od dnešní schůzky slibovala, že se vyřeší zásadní sporné body plánované reformy. Dobeš na dotaz ČT odpověděl, že věcné záměry z vlády nyní nestáhne, jak požadovali právě šéfové akademických senátů.

Reformu vysokého školství vláda přislíbila ve svém programovém prohlášení. LoniDobešpřišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory nebo opozice.