Situace v policii jde na ruku zločinu, poklesla objasněnost

Ostrava – Situace v policii v posledních měsících a letech nahrává zločincům, tvrdí kriminalisté. Například v Ostravě ubylo loni objasněných loupeží. Kriminalisté přisuzují vinu především novým zákonným úpravám, které je omezují při získávání informací a důkazů. Svůj podíl na tomto trendu ale má i odchod zkušených policistů do civilu. Místo nich přišli nezkušení nováčci či místa zůstala už neobsazená, soudí šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Loni ostravští policisté řešili 264 loupeží, objasnili jich 98. Oproti roku 2010, kdy bylo ve městě spácháno 255 loupežných přepadení, objasněnost klesla o 13 procent. „Jednoznačně to je zaviněno odchodem lidí. Během posledních pěti let mi odešlo víc jak 40 procent zkušených kriminalistů,“ řekl Vojta.

Nováčci bez zkušeností pak jen podle vyjádření dalších policistů, kteří nechtěli zveřejnit svá jména, stěží mohli nahradit ostřílené policisty. „Je to bída. V posledních letech se jen snižují platy. Na druhou stranu ale přibývá práce za kolegy, kteří to vzdali už dříve a odešli. Jejich agendu musí někdo dělat,“ postěžoval si jeden z ostravských kriminalistů. Přiznává, že po víc než 25 letech u policie začal aktivně hledat práci v civilu. „První lepší nabídku přijmu. Živím rodinu, platím půjčky,“ svěřil se.

Podle něj navíc současná situace vážně poškozuje dobré jméno policie. „Tím, jak je nás málo a mnohdy nejsme schopni skutečně pomáhat a chránit, začínáme být lidem k smíchu. A nejen uniformovaní policisté v ulicích, ale i kriminalisté,“ řekl policista.

V souvislosti s poklesem objasněných loupeží v Ostravě ale podle Vojty působí policistům problémy i změna zákona, který řeší poskytování informací od mobilních operátorů. V poslední době je přístup k jednotlivým výpisům a dalším informacím značně omezený. „Soud konstatoval, že se jedná o přílišný zásah do osobních práv. To nám ale komplikuje vyšetřování,“ uvedl Vojta.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)