Hra na akademické svobody je falešná, vzkazuje Klaus kritikům

Praha – Prezident Václav Klaus vyjádřil své pobouření nad reakcí akademiků na chystanou reformu vysokých škol. Uvedl to ve vyjádření pro Radiožurnál právě ve chvíli, kdy rektoři jednali s ministrem Josefem Dobešem (VV) o plánované reformě, ke které mají zásadní výhrady. Obávají se možných politicko-mocenských zásahů do samosprávy veřejných vysokých škol, takový postoj Klaus zásadně odmítá. Rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl v reakci označil prezidentovu kritiku za nepochopení postoje vysokých škol.

„Naši akademici se musí rozhodnout. Nemohou bojovat na několika tématech současně a přitom jsou ta témata naprosto protikladná. Nemohou bojovat proti školnému a současně chtít maximální akademickou svobodu a plné rozhodování o vysokých školách. Pokud školy touží po naprosté nezávislosti na státu, pak by samozřejmě musely chtít i nezávislost na penězích daňových poplatníků. To je elementární aritmetika, to by měl říct každý, kdo nad tím alespoň trochu přemýšlí,“ prohlásil Klaus pro Radiožurnál.

Připomněl akademikům, že debata se nevede o soukromém, ale o veřejném školství. „Pokud by to byly soukromé školy, kde si studenti plně platí školné, pak ať mají akademici právo rozhodovat, jak sami uznají za vhodné. To, co předvádějí, je falešná hra na akademickou svobodu,“ dodal prezident republiky. Reforma vysokého školství je podle něj nezbytná.

Václav Klaus pro Radiožurnál:

"O tom, že se naše vysoké školství nenachází v dobrém stavu, že neprodukuje ani kvalitní vzdělávání ani vědu, ví každý. Že školy usilují primárně o extenzi počtu studentů a extenzi vědeckých a pedagogických titulů u svých učitelů, si štěbetají vrabci na střeše, reforma je nezbytná. Jsem velmi pobouřen tím, co si akademický svět v této chvíli dovoluje, a jsem velmi rád, že se k tomu zcela jasně vyjádřil i premiér Nečas."

Vyjádření Václava Klause v Radiožurnálu (zdroj: ČT24)

Klausovo vyjádření komentoval rektor Karlovy univerzity Hampl jako nepochopení toho, co školy po tvůrcích reformy požadují. „Některým částem toho vyjádření je mi obtížno věřit, že je pan prezident takto vyslovil,“ uvedl Hampl v pořadu Impulsy Václava Moravce. Pro rektora jsou paušalující, všechno zahrnující vyjádření „naprosto nepochopitelná záležitost“. Hampl poznamenal, že konkrétní věcné výhrady rektorů neznamenají odmítnutí reformy. „Nejsme blažení, že jsme zavaleni počty studentů, na které nám klesá veřejné financování. My jsme první, kdo bychom chtěli přesun důrazu z kvantity na kvalitu,“ dodal.