Nejlidnatějším krajem je ten Středočeský

Praha – Nejlidnatějším krajem České republiky je Středočeský. Vyplývá to z předběžných výsledků sčítání lidu, domů a bytů z března 2011. Počet obyvatel regionu se za posledních deset let zvýšil zhruba o 13 a půl procenta – a i to je nejvyšší číslo v zemi. Výrazně přibylo hlavně cizinců, klesl naopak počet lidí, kteří se v kraji narodili.

Díky největšímu nárůstu obyvatel za posledních deset let překonal Středočeský kraj Prahu a stal se nejlidnatějším. Žije v něm 1 274 633 lidí. „Nárůst počtu obyvatel způsobuje to, že se do kraje hodně obyvatel přestěhovává. Hodně jich je i z Prahy a výrazně se zvýšil i podíl cizinců, kterých v kraji přibylo asi čtyřikrát,“ uvedla Jana Slavníková z Českého statistického úřadu. O prvenství z minulého sčítání tak přišel kraj Moravskoslezský – ten totiž naopak nejvíc obyvatel ztratil.

Sčítání lidí: Počet obyvatel podle krajů
Zdroj: ČT24

A Středočeskému kraji patří i další NEJ – nejvíc v něm přibylo středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných. Kraj se může také chlubit největším množstvím zaměstnaných lidí v republice.

Středočeši i nejvíc stavěli – v regionu vyrostlo přes 39 a půl tisíce obydlených domů. „Největší nárůst v rámci kraje, ale i republiky jsme zaznamenali právě v okresech Praha-východ a Praha-západ,“ dodala Slavníková.

Středočeský kraj je i nejmladší, nejvíc cizinců je v Praze

Ve Středočeském kraji taky žije nejvíc dětí do 15 let a jeho obyvatelstvo je druhé nejmladší v rámci republiky. Mladí lidé se do svého bydliště vracejí i v Pardubickém kraji. Obyvatelé naopak stárnou na Vysočině, v Libereckém a Jihočeském kraji.

Cizinců žije v současnosti bezkonkurenčně nejvíc v hlavním městě, tvoří 14 % obyvatel, druhý Karlovarský kraj má cizinců 7 procent. Obecně žije podle sčítání v Česku nejvíc Ukrajinců, pak Slováků, následují Vietnamci a Rusové. Počet cizinců se přitom za posledních 10 let víc než ztrojnásobil – žije jich tu skoro půl milionu.

U lidí bez práce předběžné výsledky sčítání potvrzují, že největší problém s hledáním místa je na severu Čech a v Moravskoslezském kraji, nejméně nezaměstnaných žije v hlavním městě.

Nezaměstnanost podle krajů
Zdroj: ČT24

V otázce víry se republika klasicky dělí na víc nábožensky založenou Moravu a ateističtější Čechy s tím, že nejmíň věřících je opět na severu Čech, nejvíc pak ve Zlínském kraji. A právě Zlínský kraj vyniká ještě v jedné statistice – žije v něm totiž nejvíc rodáků – tedy lidí, kteří se narodili v místě svého trvalého bydliště. Unikátem je obec Strání, kde žije dokonce 79 procent rodáků. Lidé odtud neodcházejí, i když odlehlou vesnici svírá z jedné strany slovenská hranice a z druhé Bílé Karpaty.