Ignorováním pokynů může pacient od jara zůstat bez lékaře

Praha – Pokud chtějí mít pacienti stále a bez problémů na dosah lékařskou péči, musejí pro příště více dbát na pokyny svého doktora. Pokud totiž pacient odmítne navrhovanou léčbu, budou mít doktoři pravomoc dotyčného vyřadit ze své kartotéky. Umožní to nové zdravotní zákony, které začnou platit od dubna. S vyškrtnutím ze seznamu pacientů jako trestem za lhostejnost k pokynům však nesouhlasí například Liga lidských práv. Poukazuje na svobodu každého rozhodovat o svém těle a způsobu jeho léčby.

S novým zákonem upravujícím vztah lékař-pacient souhlasí i vedení profesní komory. „Rady lékaře nejsou jen pro srandu králíkům, ten, co se odmítá léčit, tak bude velmi obtížně hledat lékaře,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něho bude k trestání nedisciplinovaných pacientů stačit málo – aby pacient opakovaně nerespektoval doporučení, nebral předepsané léky, nepřestal kouřit nebo nezavrhl přílišnou konzumaci alkoholu.

Lékař v takovém případě může už od dubna podobné „prohřešky“ zaznamenat do osobní dokumentace, kterou posléze předá pacientovi s tím, aby si vyhledal jiného doktora. Podle Ligy lidských práv však hrozí ze strany lékařů riziko zneužití. „Pacienti by měli mít co nejširší svobodu rozhodovat o svém těle, o tom, jakou léčbu chtějí podstoupit, případně, že chtějí jen část léčby, část chtějí odmítnout, a to se lékařům u nás většinou nelíbí,“ namítá právnička Zuzana Candigliota.

Vyřadit pacienta z evidence mohou lékaři už dnes. Současné zákony však takovou možnost výrazně ztěžují. Dosud doktoři vyřazení z péče používají spíš jako varování, a to zejména u onkologických pacientů, těhotných nebo matek, které nechtějí své děti nechat očkovat, jak tvrdí liga. „Nám bylo řečeno, že pokud není očkovaná, tak ji nemůže přijmout do péče, že prý nám dá týden na rozmyšlenou. Pokud se rozhodneme očkovat, tak ji přijme,“ uvedla matka Sandra Radovičová.

Obavy z neomezené moci lékaře nad svým pacientem však ministerstvo zdravotnictví mírní. Zákon prý úplnou volnost lékaři v žádném případě nezaručí. Podle mluvčího Vlastimila Sršně má jít o podmínky, kdy pacient odmítá veškerou léčbu i navrhované postupy. Lékař také nebude moct pacienta odmítnout v akutních případech přímého ohrožení života.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)