Kvůli návrhu lízátka jde o miliony

Praha – Úřad průmyslového vlastnictví čelí neobvyklé soudní při za miliony korun. O svá práva s ním dlouhodobě bojuje vynálezce netradičního typu lízátka i dalších cukrovinek. Soud teď úřadu, který má patenty ochraňovat, nařídil, aby rozhodl o možné peněžní újmě. Právní zástupce autora ji vyčíslil na sedm milionů.

Jaroslav Angelmaier na počátku devadesátých let svěřil úředníkům vlastní nákres, aby si ho ochránil: „Dalo mi to spoustu práce. Co jsem tomu věnoval času a peněz.“ Jenže úředníci tehdy bez jeho vědomí zveřejnili i jeho druhý nákres, který ale do veřejného registru umístit nechtěl. Autor už 11 let marně žádá, aby patentoví odborníci cukrářskou myšku z evidence vyřadili.

Panu Angelmaierovi se v devadesátých letech podařilo sehnat výrobce, který by od něj vzorek i recepturu koupil. Firma z Trnavy s ním podepsala smlouvu na tři miliony slovenských korun.

Ve chvíli, kdy zjistila, že nákres pro cukrářský výrobek visí ve veřejném věstníku, propadla mu zákonná ochrana a stal se tak veřejně využitelným nápadem, firma kupní smlouvu zrušila. Úřad chybu připustil. Omluvil se, ale dál věc neřešil. „Úředník, který přihlášku vyřizoval, si nepočínal správně. Za tuto skutečnost se omlouváme. Referent již není zaměstnancem úřadu,“ říká Jiří Barna z Úřadu průmyslového vlastnictví.

Cukrář se tedy obrátil na soud. Obvodní soud pro Prahu 6 chybu úřadu nevyloučil. Samotnému úřadu nařídil, aby o možné – až několikamilionové satisfakci – nejdříve rozhodl sám. „Návrh posuzujeme. Nechci žádné rozhodnutí předjímat,“ uvedla vedoucí právního oddělení Úřadu průmyslového vlastnictví Radka Stupková.

Úřad má na vyjádření půl roku. Až poté osud cukrové myšky na tyčce převezme znovu soud, který o náhradě škody a žalobě rozhodne definitivně.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)