Při novoročním útoku ve Varnsdorfu došlo i ke střelbě

Varnsdorf (Děčínsko) - Při novoročním napadení rodiny skupinou Romů ve Varsndorfu na Děčínsku se podle policie i střílelo, napsal dnes server iDnes.cz. Plynovou pistoli prý vytáhl napadený muž a vystřelil do vzduchu. Jeho dvaašedesátiletá manželka, která byla útoku na svého muže a syna přítomná, zemřela několik dní po útoku. Podle policie byla v tak špatném stavu, že ani nebylo možné ji vyslechnout. Podle výsledků pitvy zemřela na krvácení do mozku, spojitost s novoročním útokem se ale prokázat nepodařilo.

„Při pitvě nebylo zjištěno cizí zavinění. To, že by zemřela po nějakém útoku, jsme ale vyloučili hned, protože na ní nebyly žádné stopy nějakého zmlácení,“ cituje server šéfku děčínské policie Alici Zemanovou. Jednoznačnou příčinu smrti ale podle ní pitva neukázala, proto policie zadala další rozbory. Žena zemřela na krvácení do mozku a policie přesně neví, co ho způsobilo.

Manžel zemřelé ženy podle policie vytáhl při incidentu plynovou pistoli. „Vystřelil z ní do vzduchu. Zbraň mu byla zabavena a posléze opět vydána, protože nebyl důvod ji zadržovat,“ dodal mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka. Dva Romové byli po útoku obviněni z výtržnictví a ublížení na zdraví, čin jednoho z nich policie kvalifikovala jako rasisticky motivovaný. Vyšetřováni jsou na svobodě.

Na podporu rodiny se minulou neděli sešlo na varnsdorfském náměstí asi 200 lidí. Dcera napadeného muže v prohlášení, které organizátoři shromáždění přečetli, poděkovala přítomným za podporu. „Sama jsem útoku přítomna nebyla, ale mohu potvrdit, že se opravdu stal. Jako rodič chci ve Varnsdorfu žít, beze strachu vyjít i v noci na kteroukoliv ulici,“ vzkázala. V neděli se v důsledku událostí po novoročním incidentu sejdou ve Varnsdorfu také přívrženci Dělnické strany sociální spravedlnosti. Pochod městem řádně ohlásili.