Soud řeší, zda se Vaškůj vyhýbal nástupu do vězení

Praha – Brněnský městský soud bude zkoumat, zda je přípustné trestní stíhání podnikatele Romana Vaškůje za to, že se údajně vyhýbal nástupu do vězení. Dostal před lety 7,5 roku vězení za podvody s palivy se škodou tři čtvrtě miliardy korun. Do vězení ale nenastoupil a v červnu 2010 ho zadržela policie ve Vídni. Česká republika požádala prostřednictvím ministerstva spravedlnosti o jeho vydání. Nyní je klíčové, jak přesně tento postup písemně odůvodnila.

Pokud v žádosti není jasně uvedeno, že Vaškůj bude ve vlasti stíhán za to, že se vyhýbal nástupu trestu, přestože o tom, že jej má nastoupit, věděl, pak se proces konat nemůže, řekl k dnes zahájenému jednání právní zástupce podnikatele Karel Brückler. Soudce Jaroslav Chochola si k tomuto právnímu problému vyžádá všechny písemné podklady. Proces odročil na 27. února. Vaškůjovi v něm za maření výkonu úředního rozhodnutí hrozí až tři roky vězení. Zatím ale není jasné, zda bude odsouzen.

Nyní soud vůbec neřeší, zda se Vaškůj vyhýbal nebo nevyhýbal nástupu trestu. To přijde na pořad jednání až po zodpovězení základní otázky, zda je trestní stíhání přípustné.

Podnikatel byl odsouzen k 7,5 roku vězení za rozsáhlé podvody s motorovou naftou a benzinem dováženým ze Slovenska, při nichž státu vznikla škoda tři čtvrtě miliardy korun. V letech 1994 a 1995 Vaškůj za pohonné hmoty neuhradil daně. Na útěku byl podle policie od září 2009 do června 2010. Do vlasti byl vydán loni v březnu. Je ve vězení, kde si odpykává původní trest.

Vaškůj: Rozhodnutí o nástupu trestu jsem nedostal

Vaškůj zásadně popírá to, že se nástupu trestu vyhýbal. Uvedl, že o rozhodnutí Krajského soudu v Brně, že má nastoupit do věznice v Brně-Bohunicích, nedostal žádný písemný dokument a neinformoval jej prý o tom ani jeho tehdejší právní zástupce Michal Bartončík. Soud jej asi předvolá na další jednání. „Ničemu jsem se nevyhýbal. Pobýval jsem ve Vídni na adrese, na které jsem byl léta řádně hlášen, protože na ní s rodinou dlouhodobě bydlím. V Rakousku mám řádné podnikání. Za to já nemohu, že Krajský soud v Brně mi nebyl schopen doručit úřední dokument,“ zdůraznil Vaškůj. Připomněl, že je těžký diabetik a má vážně nemocného syna. To vše v kombinaci s podnikáním jej zaměstnalo natolik, že spor v ČR nechal plně na právníkovi.

Pokud bude uznán vinným, mohou se mu k současným 7,5 roku vězení, z nichž má odpykánu přibližně polovinu, přičíst ještě další tři roky za mřížemi. Tento trest ale nemusí být konečný. Vaškůj je stíhán i za další podvody se škodou 157 milionů korun. Jako stíhaný figuruje také v případu údajného podplácení Marcely Urbanové, hlavní svědkyně v korupční kauze někdejšího vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Vaškůj míří k soudu (zdroj: ČT24)