K praní špinavých peněz slouží i studentské účty

Praha – V Česku se ročně vypere přes 100 miliard korun, část z nich jde přes studentské účty. Vyplývá to ze zprávy protikorupční policie. Studenti se do praní špinavých peněz často dostávají na základě inzerátu s nabídkou finančního poradenství. Kvůli obtížnému dokazování trestného činu ale policie odsoudí jen zlomek pachatelů.

Podle Jiřího Tvrdého z Finančního analytického útvaru ministerstva financí se do praní špinavých peněz často dostanou dříve netrestaní lidé, zejména mladší ročníky. Většinou odpoví na inzerát nabízející podnikání ve finančním poradenství. Lidé si kvůli práci založí účet, na který jim přijdou peníze pocházející z podvodu.

Podle instrukcí šéfa je vyberou v hotovosti a následně pošlou přes nastrčenou firmu další osobě do zahraničí. Podle Tvrdého už za takové jednání padlo několik rozsudků kvůli nedbalostnímu praní špinavých peněz. Potrestaní jsou nakonec většinou jen nastrčení bílí koně, velké ryby trestu uniknou.

Podle zprávy protikorupční policie mohou být v Česku odsouzeni za úmyslné praní špinavých peněz pouze ti pachatelé, kterým je možno dokázat nejen krycí finanční transakce, ale i primární trestný čin. V zahraničí stačí dokázat, že byl trestný čin spáchán pouze „s určitou mírou pravděpodobnosti“. Česko se tak stalo ideální pračkou špinavých peněz.

Vydáno pod