Vláda snížila výdaje Pozemkového fondu o 203 milionů

Praha - Vláda dnes schválila letošní rozpočet Pozemkového fondu (PF), jehož výdaje ale budou proti původnímu návrhu sníženy o 203 milionů korun. Novinářům to dnes po jednání vlády řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Kabinet jednání o tomto návrhu na předchozích dvou schůzích přerušil. Fond má koncem roku 2012 skončit a sloučit se s pozemkovými úřady.

„Ministerstvo financí velmi podrobně prošlo s panem ministrem zemědělství (Petrem Bendlem) rozpočet PF. Oproti tomu, co bylo předloženo na vládu před 14 dny, to (návrh rozpočtu) bylo jednak formálně upraveno, protože to mělo své formální nedostatky, a jednak byly výdaje sníženy celkem o 203 milionů korun v položkách, o kterých jsme měli pochybnosti,“ uvedl Kalousek.

Ministerstvo zemědělství původně vládě navrhlo, aby výdaje PF letos meziročně vzrostly o 70 milionů korun na 1,7 miliardy korun. Vedení fondu požadovalo zvýšení rozpočtu o 100 milionů korun, po kritice ze strany ministerstva zemědělství ale svůj požadavek o 30 milionů snížilo.

Dnes schválené výdaje dosahují 2,13 miliardy korun. V návrhu je kromě 1,5 miliardy korun totiž navíc zohledněno dofinancování národních dotací do zemědělství v roce 2012 z prostředků fondu ve výši 635 milionů korun.

MZe na zasedání vlády před Vánocemi předložilo zprávu o transformaci PF a pozemkových úřadů, v níž kritizovalo pomalé tempo přípravy fondu na transformaci a plýtvání veřejnými prostředky. MZe se také nelíbilo, že fond vypisuje tendry na výrazně delší dobu, než zbývá do ukončení jeho transformace. Požadované zvýšení rozpočtu instituce o 100 milionů Kč v posledním roce jeho existence MZe označilo za nepochopitelné.

Nová instituce s názvem Státní pozemkový úřad má od příštího roku nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což dnes dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí, kterou dnes vykonává soustava pozemkových úřadů.