Ženy s vadnými implantáty stále čekají na jasný příslib úhrady reoperace

Praha – Ženy, které mají ve své hrudi vadné silikony, stále netuší, kdo zaplatí reoperaci. Na jasné slovo pojišťoven o případné úhradě čekají pacientky od začátku ledna. Některé již zákrok podstoupily za vlastní peníze.

Stovky žen vůbec netuší, kdo operaci zaplatí. Konečné rozhodnutí bude na pojišťovnách. Ty ale čekají na právní rozbor ministerstva zdravotnictví, který má být hotový nejpozději do čtrnácti dnů. „Spousta žen nemá finance, velmi je to tíží, a právě proto tlačí na rozhodnutí,“ tvrdí Martina Šopfová Bajerová, zakladatelka webu vadneimplantatypip.cz.

Ministerstvo chce doporučit, aby onkologickým pacientkám platily celý zákrok pojišťovny, u ostatních by měly hradit jenom vyjmutí implantátu. Jenže nařídit to nemůže. „To bude jen právní výklad ministerstva zdravotnictví, ani nemůže být ze své podstaty závazný… Jediný, kdo může závazně v této věci rozhodovat, jsou nezávislé soudy,“ upřesnil mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Prsní implantáty
Zdroj: ČT24

Zhruba desítka žen už proto čekání vzdala a raději si zaplatila zákrok ze svého. Cena reoperace se pohybuje kolem 25 tisíc korun, ženy ale musí uhradit i nové implantáty - nejlevnější se dají pořídit do 10 tisíc, ty nejdražší stojí kolem 50 tisíc korun. Některé z žen budou úhradu zákroku žádat zpětně od klinik, na kterých podstoupily původní operaci.

Reportáž Lenky Drmotové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)