Hackeři napadli stránky vlády i autorského svazu

Praha – Internetové stránky Úřadu vlády ČR a Ochranného svazu autorského (OSA) dnes večer vypověděly službu. Za jejich několikahodinovým odstavením pravděpodobně stojí útok hackerů hlásících se k hnutí Anonymous. Ti již včera oznámili, že je dnes v šest hodin večer postaví mimo provoz, portál autorského svazu však nefungoval už v půl páté v podvečer. Hackeři tak vyjadřují svůj nesouhlas s vybíráním poplatků za prázdná média a s podporou mezinárodní, protipirátské dohody ACTA, kterou dnes ČR podepsala v Tokiu.

K útoku na server českého kabinetu vyzvali hackeři na facebookovém profilu celé skupiny Anonymous Czech Republic. Potíže s přihlášením, které zde vznikly kolem 18:30, pak potvrdil i mluvčí vlády Jan Osúch. „Po osmé už byl jejich provoz plně obnoven,“ řekl mluvčí. Server vlády byl přetížen velkým počtem pokusů o přístup, které „se tvářily“, že jsou ze zahraničí, řekl Osúch. Dodal, že běžně web vlády registruje 2000 přístupů za hodinu, dnes to za tři hodiny do 20:00 bylo 15 milionů pokusů o přístup. Výpadek vládních stránek podle něj neměl jakýkoli další vliv na chod úřadu vlády. Web autorského svazu OSA byl mimo provoz od 16:30, kolem 21:00 už byl chvílemi přístupný.

Rovněž předseda představenstva OSA Roman Strejček dnes elektronický útok na webové stránky sdružení krátce před 17. hodinou potvrdil. „Každý touží mít svých několik minut slávy. Někdo tím, že tvoří, a jiní tím, že boří. Jsme o to více pyšní na to, že jsme na straně těch, kteří tvoří. Možná i proto se nemusíme schovávat. Současně se omlouváme autorům a veřejnosti za dočasnou nedostupnost našich stránek, způsobenou elektronickým útokem, vůči kterému se není možné účinně bránit,“ sdělil Strejček. Stránky OSA znovu začaly fungovat po osmé hodině večer.

Jak se útočí?

Útoky jsou vedeny tak, že se na webové stránky přihlásí v jeden okamžik velký počet uživatelů, server není schopen informace zpracovat a takzvaně spadne. Správci systému jsou poté schopni dohledat, z jakých IP adres se útočníci na server přihlásili.

Podle mluvčí policejního prezidia Pavly Kopecké policie situaci monitoruje a hledá přístupy, odkud by mohl být útok veden. Případ by se podle ní mohl vyhodnotit jako trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. Za ten hrozí až dvouleté vězení, záleží však také na výši způsobené škody. Pachatelem by mohl být nejen svolavatel útoku, ale i ti, kteří se k činu úmyslně připojí. Mluvčí však připustila, že prokazování takového činu je poměrně složité. Dokazuje to i fakt, že z tohoto trestného činu nebyl v ČR ještě nikdo obviněn.

OSA jako ideový protivník

Hackeři původně diskutovali o útoku pouze na Ochranný sraz autorský. Občanské sdružení, které funguje jako kolektivní správce poplatků za veřejné hudební produkce, představuje pro Anonymous ideového protivníka, protože se podílí na novelizaci autorského zákona a spravuje i nepopulární poplatky z prázdných médií (CD, DVD). Vybrané peníze pak rozděluje mezi umělce, kteří jsou v ochranném svazu registrováni.

Hackeři o autorském svazu:

„OSA také už dlouhé roky terorizuje Českou republiku svými autorskými poplatky za každé prodané médium. V podstatě jde o organizaci, která je podobná slovenské SOZA, která se před sedmi měsíci proslavila pokusem zpoplatnit videa vkládaná z jiných stránek (hlavně YouTube a Vimeo). Anonymous si nemyslí, že takové přiživování na autorech je morálně akceptovatelné.“

Vydáno pod