Exposlanec Wolf dostal za podvody s dotacemi 5 let

Ostrava – Krajský soud v Ostravě poslal bývalého poslance za ČSSD Petra Wolfa na pět let do vězení, jeho žena odešla s dvouletou podmínkou se zkušební dobou na čtyři roky. Wolfovi mají navíc zaplatit 1,2 milionu korun. Soud je uznal vinnými z jedenáctimilionového podvodu se státními dotacemi. Wolfovi a jeho ženě hrozil trest odnětí svobody v délce pěti až sedmi let. Obžalovaní od počátku vinu popírají. Rozsudek není pravomocný, manželé se hned v soudní síni odvolali. Wolf přes novináře soudci vzkázal, že je ostravský inkvizitor, který pracuje na politickou objednávku. Státní zástupce Dušan Táborský si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Wolfova firma UT 2002 získala od ministerstva životního prostředí v letech 2004 až 2007 na dva projekty na podporu životního prostředí celkem více než 11 milionů korun. Podle soudu ale firma získala dotace jen na základě nepřesných, zkreslených a lživých informací. V žádostech například Wolf podle soudce Miroslava Muchy uváděl, že se na projektech budou podílet moravskoslezské a polské vysoké školy. Ani jednu ale podle výsledků dokazování neoslovil. Jako spolupracovníky uváděl další experty. Někteří jej odmítli, jiní spolupracovali okrajově. Další o tom nevěděli vůbec.

Účetnictví: Za dva dny měl Wolf najezdit 56 tisíc kilometrů

Podle dnešního rozsudku manželé podváděli i při nakládání se svěřenými penězi a falšovali účetnictví. Propláceli si náklady za dovolené a zahraniční cesty, které s výzkumy vůbec nesouvisely. Auta Wolfa a jeho ženy například ujela za dva roky absurdně mnoho kilometrů. Vysoké částky platil Wolf i kamarádovi za půjčení auta. Měl jej dva dny, za které podle účetnictví ujel 56 000 kilometrů. Statisíce podle účetnictví dali i neexistující společnosti za konzultace.

Soudce Miroslav Mucha: „Když někdo účtuje 100 000 korun neexistující firmě a proplácí si neuskutečněné cesty, není na tom nic politického. Podle nás jde o běžnou kriminální činnost.“

Petr Wolf: „Ostravská inkvizice se dnes projevila ve všech důsledcích.“  

Wolfová v kauze nevypovídala. V době procesu se jen vyjadřovala k důkazům. „Z jejích slov je jasné, že popírá úmysl spáchat trestný čin,“ řekl soudce. Z toho jej ale podle Muchy usvědčil její manžel: „Můžeme říct, že jí moc nepomohl.“ Wolf řekl, že jeho manželka věděla o všem, co se v souvislosti s projekty dělo. Sám také před soudem nevypovídal. Senátu jen předal dokument, kde se označil za obětního beránka. Soudce to ale odmítl s tím, že jde o běžnou kriminální činnost a soud nemá pochybnosti o vině obžalovaných: „Vše máme podloženo důkazy.“ Při zdůvodnění rozsudku se pak dotkl i toho, že část viny nesou ministerští úředníci, kteří byli příliš benevolentní: „Jejich činnost nebyla na tak vysoké profesionální úrovni, jak bychom si představovali. Bylo to dáno i tím, že neměli dost času,“ řekl soudce. Manželé Wolfovi si tak podle něj mysleli, že si mohou dělat, co chtějí.

Kauza přispěla i k pádu Topolánkovy vlády

Wolfovu ostravskou firmu začala protikorupční policie vyšetřovat 26. září 2008. Trestní stíhání bývalého ostravského zákonodárce začalo 13. listopadu 2009 poté, co ho zbavila imunity Poslanecká sněmovna. Wolf se stíháním od počátku nesouhlasí, kauza je podle něj politicky motivována, poukazuje především na ČSSD. 22. června 2008 totiž opustil její poslanecký klub i stranu a několikrát hlasoval s Topolánkovou vládou. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že mu v únoru při volbě prezidenta tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek hrozil zveřejněním informací o údajných nesrovnalostech při čerpání dotací, když nezvedne ruku pro Jana Švejnara. Paroubek pokus o vydírání popřel a tvrdil, že Wolfa si naopak koupila vládní ODS. 

Kauza přispěla na jaře 2009 i k pádu Topolánkovy vlády. Vyšlo totiž najevo, že se premiérův spolupracovník Marek Dalík pokoušel přesvědčit Českou televizi, aby o poslanci nevysílala reportáž. „Požádal mě o to premiér, abych mu pomohl, tak to zkouším. A nemohl byste se na toho Wolfa vykašlat?,“ tehdy uvedl.

Reportáž Jiřího Loučky a Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod