Soud potvrdil doživotí za vraždu taxikáře a dva pokusy o vraždu

Praha - Za vraždu sedmdesátiletého taxikáře a dva pokusy o brutální vraždu udělil Vrchní soud v Praze recidivistovi Lubošovi Mikovi doživotní trest vězení. Soudce s konečnou platností potvrdil červnový verdikt Městského soudu v Praze. Miko byl v minulosti již mnohokrát trestán nejen za majetkovou trestnou činnost a ve vězení si již odseděl asi 20 let.

Odsouzený muž se v přípravném řízení policistům přiznal, při výslechu s advokátem ale svou výpověď stáhl. U soudu tvrdil, že je sice zloděj, ale ne vrah. Jeho doznání prý bylo součástí dohody s policií. Vrchní soud však dnes vyslechl utajovaného svědka, který vypovídal z jiné místnosti a se změněným hlasem. Popisoval, jak mu Miko o vraždě a přepadeních vyprávěl.

Miko taxikáře střelil dvakrát zezadu do hlavy krátce potom, co se od něho nechal odvézt do pražských Kunratic. Tělo policisté našli v nedalekém Dolnomlýnském rybníce. Muž navíc taxikáře okradl o dva mobilní telefony a nejméně 200 korun. Aby vrah zakryl stopy, polil taxík benzínem a zapálil. Kriminalisté přesto poblíž ohořelého vraku našli PET láhev se stopami DNA, které patřily právě Mikovi.

O další vraždu se pokusil o osm dní později. Přes balkon se vloupal do bytu v Praze 4, kde však při pohledávání místností vzbudil ženu, která spala v ložnici. Nožem ji pobodal do hlavy a hrudníku. Žena napadení i přes mnoho řezných a bodných zranění přežila.

Přibližně za dva týdny Miko v Chodově napadl mačetou sedmačtyřicetiletou Vietnamku, které chtěl ukrást kabelku, a pokusil se ji rovněž zabít. Při útoku jí usekl části několika prstů a posekal ji na rukou a hlavě. Žena nezemřela pouze díky včasnému zákroku záchranářů.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Dnešní rozhodnutí odvolacího senátu je pravomocné. „Nelze přisvědčit námitkám obhajoby ohledně neúplnosti v dokazování,“ uvedla během dnešního řízení soudkyně Jaroslava Maternová. Mikův advokát prohlásil, že jeho klient podá dovolání k Nejvyššímu soudu, považuje ho prý za „nesprávné a nezákonné“.

V českých věznicích nyní pobývá čtyřicet osob odsouzených k doživotnímu trestu. Drtivá většina z nich, přesně 38, jsou muži.