„Tak přísaháme!“, hřmělo Vyškovem

Vyškov - Po dvouleté pauze spustilo loni na podzim ministerstvo obrany další nábor profesionálních vojáků a zájem o práci v armádě roste. Slavnostní přísahu ve vyškovské Vojenské akademii dnes složilo 178 nováčků včetně pěti žen. V tomto roce by mělo do výcviku nastoupit celkem 800 nových zájemců o profesionální vojenskou službu.

„Tak přísaháme!“ – Státní hymna – Rána z děla… Po čtyřech týdnech výcviku se adepti na službu v armádě dočkali své slavnosti. Šestice nováčků vzdala výcvik ještě před přísahou a po ní odejdou i další. Počty budou záviset na tom, jak skupina zvládne fyzickou a psychickou zátěž, to nejhorší její příslušníky ještě čeká. „Spí venku, plní bojové úkoly… Setkávají se tam už s modelovaným ohrožením vlastní bezpečnosti a vlastního života,“ přiblížil pro ČT náčelník odboru výcviku ve Vyškově Karel Klinovský.

Když nováčci dokončí celý výcvik, zařadí se mezi téměř 22 tisíc profesionálních vojáků, kteří v současné české armádě slouží. Jejich průměrný plat se pohybuje okolo 24 tisíc korun. Zájemce lákají také zahraniční mise - 650 českých vojáků slouží především v Afghanistánu, jednotlivci například i v Kosovu a dalších zemích. V Česku funguje celkem 27 vojenských posádek, mezi největší patří Praha, Žatec, Vyškov nebo Prostějov.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek:

„Nejčastěji se v misích střídají 4. brigáda rychlého nasazení ze Žatce a 7. mechanizovaná brigáda z Hranic na Moravě. Potom samozřejmě speciální jednotka z Prostějova.“

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)