Spolupracovník Bendla je podezřelý ze střetů zájmů

Praha - Náměstek pro pozemkové úpravy Tomáš Šimčík, blízký spolupracovník ministra zemědělství Petra Bendla, je podezřelý ze střetů zájmů. Šéfuje totiž svému švagrovi, který pracuje v pozemkovém úřadě v Kroměříži. Oba příbuzné navíc pojí staré vazby kolem konkurzu na kroměřížskou firmu Magneton a jejího následného kupce, firmu Rovina. Okolnosti konkurzu mají některé znaky plánu, jak z něj „odklonit“ část peněz. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Šimčíka, který v Magnetonu koncem 80. let pracoval, teď navíc vyšetřuje protikorupční policie pro podezření, že bral úplatky. A to právě od společnosti Rovina, upozornil před časem časopis Týden.

Šimčíkův švagr Svatopluk Polach prý několik let figuroval jako člen představenstva Magnetonu. Když se firma ocitla v potížích, stal se jednatelem její nástupnické společnosti, která měla za společníka firmu z Lichtenštejnska. Ta je dodnes společníkem Polachovy současné auditorské firmy. Když Magneton spadl do konkurzu, začal ho správcovat Petr Bernátek, který byl zbaven svého právnického titulu, který získal na plzeňské právnické fakultě.

V konkurzu koupila Magneton za osmdesát milionů firma Rovina, která byla jediným zájemcem. Audit Rovině dělala Šimčíkova auditorská firma, ve které byl jednatelem s poslancem Pavlem Svobodou, někdejším šéfem finančního výboru parlamentu za ODS. Firma se mimo jiné zabývala likvidací podniků. Dalším Šimčíkovým podřízeným je přitom Antonín Knapek, někdejší člen představenstva Investičního fondu Morava, později dlouhodobý člen představenstva Magnetonu, dnes ředitel kroměřížského pozemkového úřadu.

Šimčík asi navíc přebíral úplatky za zmanipulované zakázky

Podle Týdne policie Šimčíka podezřívá, že přebíral sedmiprocentní provize ze zmanipulovaných zakázek na jachtě v Chorvatsku. A to jak ve své dřívější funkci člena dozorčích rad nemocnic ve Zlínském kraji, tak v současné pozici náměstka ministra zemědělství, v níž působí přesně rok. „Jako náměstek ministra zemědělství měl pro společnost Rovina a spřízněným společnostem a osobám zajistit zakázky z portfolia ministerstva zemědělství a jím ovládaných státních podniků a příspěvkových organizací,“ citoval Týden z policejního dokumentu. Protikorupční policie se ale k případu zatím nechce vyjadřovat.

Podle ministra Bendla to zatím žádný důvod k personálním opatřením nezakládá. „Pan náměstek mne ujistil o své bezúhonnosti a vyloučil, že by se dopustil čehokoliv špatného,“ vzkázal ministr Petr Bendl. Sám Šimčík, který je dodnes místopředsedou ODS v Nečasově domovském Zlínském kraji se proti „vykonstruovanému obvinění“ ohledně konkurzu Magnetonu „důrazně ohradil“. „Neumíte počítat, je to úplná blbost,“ tvrdí také jeho švagr Svatopluk Polach.