Z operace bude pitva, varují lékaři před délkou čekacích lhůt

Praha – Část lékařů a organizace hájící práva pacientů protestují proti délce čekacích dob na operace a lékařské výkony. Podle plánu ministerstva zdravotnictví by se například na výměnu kyčelního kloubu mělo od roku 2013 čekat maximálně 1,5 roku, onkologické operace by mohly být odloženy o šest měsíců. Svazy pacientů ovšem upozorňují na to, že maxima čekacích lhůt jsou příliš benevolentní a umožňují pojišťovnám operace odkládat, což ohrožuje život a zdraví pacientů.

Největší znepokojení vyvolává dlouhá čekací lhůta u onkologických operací. Lékaři v tomto případě varují před bezprostředním ohrožením zdraví a života. Přednosta Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Luboš Petrželka upozornil, že například u operací prsu po nálezu zhoubného nádoru by neměly pacientky čekat déle než tři týdny.

„Dochází jednoznačně ke zhoršení dostupnosti zdravotní péče. A v řadě případů může dojít k výraznému poškození zdravotního stavu pacienta,“ okomentoval připravovaná maxima čekacích lhůt předseda Národní rady se zdravotním postižením Václav Krása. Prezident České lékařské komory Milan Kubek se pak k záměru ministerstva vyjádřil ještě radikálněji: „U onkologicky nemocných to po půlroce čekání na operaci nádoru prostě nebude operace – to už bude pitva.“

Šedý zákal půl roku, totální endoprotéza rok a půl

Současný záměr ministerstva zdravotnictví počítá s tím, že by pacient mohl čekat na operaci kyčelního nebo kolenního kloubu rok a půl, operaci šedého zákalu by mohly zdravotní pojišťovny zajistit do šesti měsíců. Ještě v listopadu přitom ministerstvo zdravotnictví slibovalo, že právě na zmíněnou totální endoprotézu nebudou pacienti čekat déle než rok.

„Nová definice časové dostupnosti umožňuje zdravotním pojišťovnám odkládat potřebnou péči o pacienty,“ kritizuje nastavené čekací časy místopředseda Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. „Takto si (na ministerstvu) připravují cestu, aby mohli připravit občanům katastrofální zdravotnictví, co se týče dostupnosti následné péče,“ dodává prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Čekací lhůty má vláda Petra Nečase schvalovat nejpozději v červnu a ministerstvo nyní připouští, že by do té doby mohlo dojít ke změnám. „Jednotlivé doby či lhůty se mohou jak zkrátit, tak prodloužit. My v tuto chvíli přijímáme ty připomínky, jejich zpracování nám zabere minimálně několik týdnů,“ informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)