Lékaři v ordinacích kšeftují s léky a píší je bez předpisu

Praha – Ústav pro kontrolu léčiv připouští, že se v řadě ordinací kšeftuje s léky. Doktoři je dávají zdarma pacientům bez předpisu, což ale může ohrozit jejich zdraví. Dostávají totiž léky, které by normálně neužívali. Lékaři jsou většinou domluveni se zástupcem farmaceutické firmy a oba na tom profitují. Za neoprávněný výdej léčivých přípravků v ordinacích jim přitom hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně jdou ale částky obvykle jen do deseti tisíců. Informaci přinesl server iDnes.cz.

Ministerstvo a Státní ústav pro kontrolu léčiv říkají nelegálnímu kšeftování s léky „baťůžkaření“ a u lékařů se s ním setkávají poměrně často. „Na takovém chování se obvykle podílí i lékárník nebo zástupce farmaceutické firmy, který lékaři umožňuje lék nezákonně vydat a profitovat na tom. Porušují tak zákon o léčivech, zpravidla také zákon o regulaci reklamy. Zároveň může jít o korupční jednání dle trestního zákona. SÚKL se každým takovým případem vždy intenzivně a dlouhodobě zabývá,“ řekla serveru Lucie Šustková z ústavu.

Mnohdy ale kontroloři lékařům nic neprokáží. Někteří sice vydají lék bez receptu, do svých záznamů si ale vystavení receptu napíší. Hájí se také tím, že pacientům dali jen reklamní vzorek. „Od firem občas dostávám vzorky na vyzkoušení. Já mám doklad, že jsem je dostal a na krabičce je uvedeno, že jde o neprodejný vzorek. Stejně tak zadarmo, bez jakéhokoli doplatku a poplatku ten lék pacientovi dám,“ řekl iDNES.cz lékař ze Šatova. „Nechápu, kde vznikla nesrovnalost, proč si někdo stěžuje na to, že dostává lék zadarmo. Vylučuji, že bych za to vybíral peníze,“ dodal.

Ministerstvo: Léky v ordinaci lze vydat jen v akutních případech

I reklamní léky ale lékař nemůže vydávat neomezeně. „Reklamní vzorky jsou poskytovány lékařům proto, aby se seznámili s léky a získali zkušenosti se zacházením s nimi… Velikost reklamního balení musí být rovna nejmenšímu balení, které bylo uvedeno na trh, a lék musí být označen nápisem Neprodejný vzorek nebo Bezplatný vzorek,“ uvedla Šustková.

Podle ministerstva ale lékaři nesmějí s výjimkou akutních případů léky na předpis v ordinacích vydávat. „Vzhledem k tomu, že lékař nezná všechny lékárenské předpisy a může nesprávně zacházet s léčivými přípravky, může ohrozit zdraví pacientů,“ uvedl Sršeň. „Mimo to není podle nás hlavním důvodem batůžkaření někdy deklarovaný profit pacienta, který obdrží přípravek u lékaře, a nemusí tak do lékárny, ale ekonomický profit lékaře, který mu může ve spolupráci s lékárnou z batůžkaření plynout,“ dodal.