Seniorům končí poloviční sleva pro jízdu vlakem

Praha - Už jen dva dny budou moci senioři v Česku využít poloviční slevu na jízdu vlakem. Státem garantovaný benefit, který měli k dispozici přes dvacet let, končí. Nahrazují ho sice jiné slevové nabídky, ani jedna z nich však nedosáhne výhodnosti té původní.

Větami jako bude to pro mě velký zásah do rozpočtu, případně cesta bude mnohem dražší a nebudu si moct dovolit tak často jezdit za vnoučaty komentují senioři, oslovení Českou televizí, chystanou změnu. Každý z nich už si taky spočítal, o kolik se mu cestování prodraží: ti, kteří jezdí jen kratší vzdálenosti, mluví o pěti až deseti korunách; žena, jezdící z Prahy do Roudnice nad Labem, už vykazuje čtyřicetikorunové navýšení a například cestovatel ze západu Čech, směřující přes Prahu do Liberce, mluví o 125 korunách navíc. „Většinou jedeme s manželem oba dva, a po zdražení už to pak bude opravdu hodně, dokonce si myslím, že v takovém případě se nám nově vyplatí jezdit autem,“ zamýšlí se další oslovená žena.

Senioři jsou přitom důležitou skupinou zákazníků Českých drah – denně jich jede vlakem přes 40 tisíc, ročně pak železničáři přepraví až 15 milionů lidí starších šedesáti let. „Je to poměrně velká změna, dochází k ní po zhruba dvaceti letech, kdy bylo důchodcovské jízdné zavedeno,“ přiznává mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že k novince byl dopravce podle něj přinucen krokem ministerstva financí, které přestává dříve státem garantovanou slevu podporovat. „České dráhy se rozhodly zmírnit dopad tohoto rozhodnutí na peněženky zákazníků a připravily pro ně vlastní nabídky. Aby měli důchodci dostatek času se na změnu připravit, České dráhy jim poskytovaly ještě celý leden poloviční důchodcovskou slevu dle dřívějších pravidel a ztrátu hradily z vlastního rozpočtu,“ doplňuje mluvčí.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Nově si senioři u největšího tuzemského železničního dopravce budou moci vybrat ze tří variant. Jednou z nich bude pořízení a využívání karty In Senior. Průkaz bude stát 1 330 korun. „V tuto chvíli si ještě kartu mohou lidé pořídit za 1 090 korun, za novou cenu ji budeme prodávat od 1. února. Pro její držitele platí, že nadále budou v osobních a spěšných vlacích cestovat bez kupování dalších jízdenek, v rychlících a dalších vlacích potom pro ně bude platit sleva padesát procent z obyčejného jízdného,“ vysvětluje Petr Šťáhlavský.

Druhou možností pro cestující seniory je karta IN50 pro důchodce. Do konce ledna má zákazník s touto aplikací slevu 25 procent ze zvláštního jízdného pro důchodce. Od února změní dopravce bezplatně všem stávajícím držitelům aplikaci IN25 na IN50, se kterou budou jezdit vlaky ČD se slevou 50 procent z obyčejného jízdného. Pro zcela nové žadatele o tuto důchodcovskou nabídku bude stát In-karta s roční aplikací IN50 490 korun. Varianta pro méně často cestující seniory existuje i bez předplacené karty. Ti, kteří už dovršili sedmdesát let věku, se pouze prokáží občanským průkazem a automaticky mají nárok na čtvrtinovou slevu z obyčejného jízdného. Ti mladší si musí vyřídit průkaz důchodce, který je bude stát padesátikorunu.

Jednotlivé typy slev pomohou na nádražích pasažérům vyřídit pracovníci na přepážkách. „Cestující si obstará na pokladně železniční stanice některou ze slevových karet tak jako dosud, musí k tomu mít samozřejmě potvrzení o tom, že pobírá důchod, protože sleva se netýká jen starobních důchodců, ale třeba i důchodců invalidních,“ popisuje mluvčí Šťáhlavský s tím, že k vyřízení slevové karty budou lidé i nadále potřebovat vlastní fotografii. „Nejjednoduší bude pořídit si průkaz důchodce, ten je na počkání bez nějakých zvláštních formalit. Naopak oba typy INkaret budou na objednání, musí se vyrobit, proto je tam delší čekací doba,“ uzavírá mluvčí Českých drah.