Ministerští právníci brzdí Dobeše, na motosport vyslovil jen svůj názor

Praha – Ústavní soud začal vůbec poprvé v historii řešit, jestli měl ministr školství Josef Dobeš právo určit, kdo bude motosport v zemi řídit. Ministerstvo školství by nejradši, aby se soudci kauzou vůbec nezabývali, zároveň ale Dobešovi úředníci podle zjištění České televize ministra ve všech jeho krocích rozhodně nepodpořili. Ministerští právníci tvrdí, že ministr vyslovil svůj názor, že jde o osobní iniciativu ministra, která ovšem nemá právní význam. „Ministr může vyslovit svůj názor…Ten dopis pana ministra nemá povahu právního aktu, přímo neovlivňuje postavení stěžovatele,“ řekl České televizi ředitel legislativního odboru ministerstva Miroslav Šimůnek.

Ministr Dobeš loni poslal dopis Mezinárodní motocyklové federaci (FIM) do Ženevy, v němž oznámil, že místo Autoklubu ČR bude český motosport - od klubů dětí po reprezentanty - řídit Český svaz motocyklového sportu Karla Abrahama. Ministerstvo školství je podle vyjádření ministra Dobeše ze 7. října 2011 jedinou oprávněnou institucí, které přísluší pravomoc jmenovat sportovní autoritu v ČR.

Právníci slova svého ministra brzdí. Ve vyjádření Ústavnímu soudu píší, že ministerstvo neudílí účast v mezinárodních sdruženích. „Pan ministr nevydává jen formální rozhodnutí, ale může nepochybně vyslovit svůj názor,“ komentuje situaci Šimůnek.

Ministr nicméně označil svůj dopis za závaznou listinu. Z obsáhlého vyjádření právníků mimo jiné vyplývá, že to vidí jinak. Má obsah i formu osobního dopisu a neužívá právního jazyka, domnívají se ministerští právníci.


Ministerstvo zároveň ústavní soudce žádá, aby stížnost zamítli, protože k ní není důvod. Dobešův dopis ale svůj dopad měl. O vůdčí pozici se bojuje v sídle Mezinárodní motocyklové federace, která si národní autoritu vybírá sama. Kvůli nejasnostem teď budou její speciálně vybraní komisaři zjišťovat, proč se kolem organizace motosportu v Česku vytvořil chaos. Problémy potvrzuje i viceprezident Autoklubu ČR Martin Sodomek: „Někteří sponzoři a promotéři pro sezonu 2012 začínají ustupovat od svých smluv, a to není určitě dobré pro motocyklový sport.“

Česko se tak zařadilo mezi země jako je Egypt nebo Tunisko. I tam bude komise pátrat, komu má motosport svěřit. Jenže ne kvůli intervenci ministra, ale revolucím arabského jara.

Od organizace vlastnící sportovní autoritu každoročně putují k jednotlivým klubům a mládeži desítky milionů korun. A zpátky získává peníze z licencí a pořádání závodů. I proto usilují o dobrou pověst a politickou podporu, která má na konečný výběr v Ženevě zásadní vliv.

Reportáž Olgy Málkové a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod