Vondra chce české vojáky v Afghánistánu až do roku 2014

Praha – Čestí vojáci by měli v Afghánistánu v rámci mise ISAF působit až do roku 2014, jejich počty by se ale měly postupně snižovat. Uvedl to na brífinku ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s tím, že ještě na jaře předloží návrh mandátu. O něm by chtěl Vondra jednat i s opozicí, aby měli vojáci jasno o svém nasazení dříve než koncem roku, kdy jim vyprší stávající mandát. V současnosti je do mise ISAF v Afghánistánu zapojeno přibližně 600 českých vojáků. Nejvíce z nich se podílí na ochraně civilních pracovníků Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v provincii Lógar.

Působení a podoba PRT se má ale na přelomu letošního a příštího roku proměnit. Proto je podle Vondry pravděpodobné, že především v roce 2014 už bude „těžiště“ práce českých vojáků ve výcviku příslušníků afghánské národní armády a policie. „Nechci chodit do podrobností, to bude ještě předmětem diskusí v rámci aliance,“ poznamenal ministr. Nejbližší rozhovory na toto téma ho čekají koncem tohoto týdne v Bruselu, o podobě afghánské mise ISAF bude jednat i květnový alianční summit v Chicagu.   

Ministr obrany připomněl, že se Česko v Afghánistánu řídí heslem, že státy NATO do země společně přišly a společně by měly odejít. „Rozhodně nikdo nemá záměry tam zůstávat ani o den déle, než je naprosto nezbytné,“ poznamenal Vondra. Ten také zdůraznil, že má-li afghánská strana v roce 2014 převzít plnou kontrolu nad bezpečností země, tak k tomu potřebuje vycvičenou policii a armádu. V opačném případě by podle něj desetiletá práce mezinárodního společenství přišla úplně nazmar.

Kromě Provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru má teď Česko v Afghánistánu i vojáky v uskupení OMLT v provincii Vardak, kde školí tamní ozbrojené síly. Další vojáci - především instruktoři a lékaři - slouží přímo na spojenecké základně na letišti v hlavním městě v Kábulu. V zemi také působí bojovníci 601. skupiny speciálních sil a donedávna tam létala také trojice dopravních vrtulníků s příslušným personálem.

Armáda chce přijmout 800 nových vojáků

Aby zastavila zvyšování průměrného věku vojáků, chce letos armáda přijmout 800 nováčků. Nábory mají zajišťovat dvě hlavní centra – jedno v Čechách a druhé na Moravě – a mají být kvalitnější, než tomu bylo v minulosti. Už v lednu nastoupilo 200 nových vojáků, z nichž dvacítka zamířila přímo k útvarům a zbytek nastoupil tříměsíční základní výcvik ve Vyškově. Další nábory se mají uskutečnit v dubnu, červenci a říjnu.   

Podle náměstka ministra obrany Michaela Hrbaty se armáda snaží nábory zkvalitnit. I proto chce rekrutace nováčků soustředit do dvou center, v nichž budou odborníci vybírat vhodné uchazeče. Cílem je vyhledávat vojáky aktivně a ukázat jim, že služba v armádě je perspektivní. K tomu by měla pomoci i další novinka – ministerstvo totiž připravuje nový platový řád, který má propojit výši platu vojáků s jejich hodností a stávající funkcí. „Není nadále možné, aby vojáci stejné hodnosti byli zařazeni dokonce až v osmi platových třídách, jak je tomu dnes,“ vysvětloval Alexandr Vondra. Ministerstvo představí rovněž kariérní řád, který přesně definuje, jaké požadavky má voják splnit, aby se mohl v kariéře posunout výše.