Nejvyšší státní zastupitelství bude mít úřad pro boj s korupcí

Praha – Novela zákona o státním zastupitelství počítá se zřízením speciálního útvaru pro boj s korupcí a organizovaným zločinem. Na dnešní tiskové konferenci ku příležitosti roku ve funkci to uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Nový útvar by měl fungovat při Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ), jeho ředitelem bude vždy náměstek nejvyššího státního zástupce. V úřadu by mělo působit přibližně 25 státních zástupců.

Jak Zeman informoval, nejvyšší státní zástupce nebude moci řediteli protikorupčního útvaru dávat žádné negativní pokyny, tzn. nebude moci požadovat zastavení nebo přerušení trestního stíhání v některé z rozpracovaných kauz. To by podle stávajícího šéfa státních žalobců mělo vést k nezávislosti tohoto útvaru. Aby jeho ředitel nepodléhal politickým vlivům, bude jmenován na dobu určitou, a to bez možnosti opakování.

Dienstbier: Jen ať útvar nesídlí v Praze

Vytvoření útvaru by stát přišlo odhadem na 106 milionů korun a činnost by mohl zahájit v lednu 2013. Přestože bude nový útvar spadat pod NSZ, je podle Zemana záhodné, aby na rozdíl od NSZ nesídlil v Brně. Uvedl, že je vhodné, aby útvar sídlil někde v blízkosti Prahy, která je „hlavním informačním uzlem“. V budoucnu by v ní mohl sídlit celorepublikový policejní útvar pro boj s korupcí a terorismem, jenž by měl teprve vzniknout.

Zřízení protikorupční instituce kvituje ČSSD. Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Dienstbiera by ovšem úřad v Praze ani jejím okolí sídlit neměl, neboť hlavní město je spojeno s největším množstvím korupčních kauz a pochybných afér. „Bylo by možná záhodno, aby lidé z tohoto speciálního útvaru byli trošku izolováni od prostředí, kde se setkávají různí lidé,“ uvedl Dienstbier. „V úvahu přichází Brno, kde je Nejvyšší státní zastupitelství, má-li být jeho součástí, nebo i nějaké úplně jiné místo, třeba menší město.“

Vznik útvaru je jedním z klíčových kroků, jimiž chce Česká republika bojovat proti bující korupci. Obdobný útvar s úspěchem využívá například sousední Slovensko. Právě jeho model zčásti kopíruje připravená novela zákona o státních zastupitelstvích ČR.

  • Pavel Zeman zdroj: ČT24
  • Nejvyšší státní zastupitelství autor: ČT24, zdroj: ČT24

Zeman: Fungujeme rychle a většinou i kvalitně

Zeman na dnešní tiskové konferenci také bilancoval svůj rok ve funkci nejvyššího státního zástupce; soustava státního zastupitelství podle něj funguje rychle a většinou i kvalitně, slabinou jsou jen složitější a starší případy, které se často dlouho vlečou. Vedle nového útvaru by podle něj mohlo pomoci i i zakládání zvláštních týmů žalobců, které by řešily některé nejsložitější kauzy.

Nejvyšší státní zástupce loni v rámci svého mimořádného kasačního oprávnění přezkoumal 2083 usnesení žalobců o zastavení trestního stíhání nebo postoupení věci jinému orgánu. Nakonec zrušil 71 usnesení. „Ten poměr svědčí o kvalitě rozhodování nižších stupňů,“ uvedl Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman:

„Nejsilnější stránkou je to, že fungujeme rychle (…) a v obecné rovině i kvalitně. Kde nás tlačí bota, jsou složitější případy, případy starší.“

Rychlost práce státního zastupitelství i trestních soudů je podle Zemana důležitá i kvůli tomu, že stíhání představuje závažný zásah do práv lidí. Je proto třeba, aby skončilo co nejrychleji - tím se minimalizuje zásah do práv stíhaného v případě prokázání jeho neviny. Zároveň je podle Zemana nutné respektovat presumpci neviny a nepovažovat každého stíhaného člověka automaticky za viníka.

Po svém nástupu na začátku loňského roku provedl Zeman důkladnou kontrolu situace na NSZ. Podle něj však v hospodaření a dalších provozních záležitostech nenarazil na žádné závažné problémy, které by zdědil po své předchůdkyni Renatě Vesecké. O podrobnostech hovořit nechtěl, jde prý o „interní kuchyni“. „Kdybych ale zjistil výrazné nedostatky, tak bych určitě nějak postupoval,“ uvedl.

Vydáno pod