Armáda nabízí 43 nepotřebných objektů za 350 milionů

Praha – Ministerstvo obrany nabízí ve výběrovém řízení k prodeji 43 objektů z arzenálu nepotřebného nemovitého majetku za cenu téměř 350 milionů korun. Mezi objekty patří třeba část letiště Slatina v Brně či bývalá vojenská nemocnice v Klatovech. Obrana se snaží prodejem nepotřebného majetku vylepšit svůj rozpočet.

„Kromě nemovitostí, které se nepodařilo prodat ve výběrovém řízení z listopadu minulého roku, nabízíme rovněž několik objektů nově připravených k prodeji,“ uvedl ředitel ministerského odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman. Ministerstvo nabízí případným zájemcům nevyužívaný hotel Hůrka v Horní Plané u lipenské přehrady za 36 milionů korun. Areál bývalé vojenské nemocnice v Klatovech lze pořídit za 15 milionů korun. Devět milionů zaplatí možný zájemce za areál v Chlumci nad Cidlinou, ve kterém se nachází administrativní budova, podzemní sklad a další příslušenství.

Koupit lze například i budovu garáží v Praze-Čimicích za 34 milionů korun, ubytovnu v Klatovech přibližně za 17 milionů či školicí a výcvikové zařízení Říčky v Orlických horách za 1,6 milionu korun.

Prodej nepotřebného majetku je i letos jednou z priorit vedení resortu. „Pro letošní rok plánujeme výnos z prodeje nemovitého majetku ve výši 426 milionů korun,“ uvedl Lachman. V letech 2007 až 2011 dosáhl výnos z prodeje nepotřebných nemovitostí ministerstva obrany částky 2,1 miliardy korun, z toho v loňském roce 364 milionů korun.