Parašutista z 2. světové války oslavil „90“ ve velkém stylu

Chrudim – Jeden ze dvou posledních žijících parašutistů druhé světové války, generál Jaroslav Klemeš, oslavil 90. narozeniny. 4. brigáda rychlého nasazení mu v Chrudimi vzdala čest slavnostním nástupem. Nechyběl ani ministr obrany Alexandr Vondra a špičky velení armády. Válečný veterán ze skupiny Platinum – Pewter měl jediné přání, chtěl nastoupeným vojákům zavelet.

Do Chrudimi přijeli vzdát Klemešovi poctu i skotští dudáci a vojáci v historických uniformách. „Já bych neřekl, že to je náš Jaroslav Klemeš, ale my jsme vojáci Jaroslava Klemeše,“ poznamenal velitel 4. brigády rychlého nasazení Miroslav Hlaváč.

Operace Platinum – Pewter patřila mezi nejúspěšnější výsadkové operace v protektorátu. Měla zajistit hlavně dodávky zbraní pro odboj. Klemeš seskočil v únoru 1945. Účastnil se také Pražského povstání. Jako radista posílal do Londýna zprávy. Po válce ho ale komunisté degradovali a nakonec i zavřeli. „Na to, co všechno prožil, tak opravdu klobouk dolů,“ uvedl náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Klemeš má i několik vyznamenání. Ještě během války si zasloužil například československý válečný kříž. Generálskou hodnost získal v roce 2010, ještě letos ho chce armáda navrhnout i na nejvyšší státní vyznamenání – Řád Bílého lva.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)