VV přijdou s vlastním řešením na vyplácení dávek, ČSSD chce svolat sněmovnu

Praha – Věci veřejné (VV) půjdou na nejbližší koaliční jednání s vlastními návrhy na řešení potíží s novým způsobem vyplácení dávek. Odvolání ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nežádají. Podle předsedy VV Radka Johna chce strana napřed vyřešit konkrétní chyby v systému, až poté by se ráda zaměřila na otázku manažerského selhání lidí, kteří jsou za přípravu sociální reformy zodpovědní. ČSSD chce kvůli dávkám požádat o svolání mimořádné schůze sněmovny. Sociální demokraté poukazují na podezření z klientelismu a organizační chyby na úřadech práce.

VV přinesou na nejbližší jednání koaličních lídrů soubor patnácti návrhů, jak odstranit chyby nového systému vyplácení dávek. Podle Johna se tím snaží dosáhnout systému, který bude funkční, spravedlivý a který omezí vyplácení dávek lidem, kteří by je chtěli zneužít. „Chceme odstranit fronty, přetížení úředníků a nervozitu klientů,“ řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně John. 

Bohuslav Sobotka:

Sociální demokracie se obává, že za současnými problémy na úřadu práce může stát také chamtivost a snaha získat v rámci reformy kšefty pro podnikatelské subjekty, které mají přímou vazbu do okolí ministra práce a sociálních věcí.

Sociální demokraté žádostí o svolání mimořádného jednání dolní komory reagují na to, že vládní poslanci odmítli zařadit na jednání nynější řádné schůze bod, v jehož rámci by ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) situaci na úřadech práce vysvětloval. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová musí schůzi svolat do deseti dnů od podání žádosti. Koaliční poslanci ale mohou odmítnout její program, a tím debatu k této věci zkrátit.

Sociální demokraté žádají odchod Drábka, Věci veřejné ne

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova sociální reforma. Všechny podpory, příspěvky a dávky vyplácejí úřady práce. Převzaly tak agendu a přes 1 600 úředníků od radnic. Zavádění nové podoby výplat provázejí komplikace, odboráři z úřadů práce situaci označili za „fatální“. VV mají podle svých slov informace o chybách systému přímo od zaměstnanců úřadů práce a krajských zastupitelů strany. Problémy podle nich dělá nový počítačový systém pro vyřizování dávek. „Nový systém práci úředníkům neulehčuje, ale nedokonalosti způsobují, že se jedním klientem musí zabývat až čtyři úředníci,“ uvedla místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. 

Nový počítačový software podle ní například nedokáže ohlídat, jestli žadatel o dávky splňuje podmínky pro jejich vyplácení. Program také neumožňuje komunikace mezi jednotlivými úřady a nahrává těm, kteří chtějí systém obcházet. Podle Johna dochází k tomu, že někteří lidé dostanou dávky třikrát, zatímco jiní vůbec. 

Opoziční ČSSD už v úterý vyzvala Drábka, aby kvůli potížím na úřadech práce odešel z vlády. Sociální demokraté sice neprosadili bod o údajném kolapsu na úřadech práce na jednání dolní komory, poslanci o této věci ale přesto debatovali. Slovní přestřelky zejména mezi Sobotkou a Drábkem zabraly téměř hodinu z úterního jednání sněmovny. Drábek výzvu k rezignaci odmítl, nový systém podle něj funguje a zbývá vyplatit méně než procento lednových dávek. Opoziční kritiku Drábek označil za „snůšku útoků, které byly zarámovány slovem kolaps“. Ministra ale kvůli reformě úřadů práce kritizuje i vládní ODS. Problémy s čerpáním dávek se chce zabývat na nejbližším jednání koaličních lídrů. Vidí za nimi manažerské selhání na ministerstvu práce a sociálních věcí. 

Vydáno pod