Obrana gripeny neodepsala, chce jednat o prodloužení pronájmu

Praha - Česká republika bude mít nadzvukové letectvo i po roce 2015, kdy končí pronájem švédských stíhaček gripen. Na svém dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Kabinet zároveň ministra obrany Alexandra Vondru pověřil, aby se zástupci švédské strany jednal o dalším provozování 14 letounů. Výsledky má Vondra vládě předložit do poloviny roku. Prodloužit kontrakt a dál gripeny používat doporučila ministrům i bezpečnostní rada státu. Nekonal by se tak nový tendr na dodávku nadzvukových bojových letadel, o kterém na konci roku 2010 hovořil premiér Petr Nečas.

Gripeny mají šance poměrně vysoké, přechod pilotů na jiné stíhačky by totiž stál jednu miliardu korun. „Pokračování v tom aranžmá je jedna z cest, jak dosáhnout úsporného řešení. Je to ale možnost, není to jistota,“ řekl České televizi ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Zda nakonec gripeny zvítězí, bude ještě součástí vyjednávání. Rozhodnuto ale musí být ještě letos.

V české armádě lítá s nadzvukovými stíhačkami 21 pilotů

Proti švédským stíhačkám nemají nic ani koaliční partneři, ani sociální demokracie. „Investiční náklady jsou v dlouhodobém horizontu nejnižší,“ potvrdil Antonín Seďa (ČSSD) z poslaneckého výboru pro obranu. Pro nejlevnější variantu je i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Bylo by velmi netaktické už teď říct, že máme oblíbeného uchazeče, nemáme ho,“ uzavřel ale další člen poslaneckého výboru Viktor Paggio (VV). Vojenští piloti ovšem nedají po sedmi letech na švédské stroje dopustit.

Kde všude létají gripeny
Zdroj: ČT24

Server E15.cz ale dnes připomněl, že premiér Nečas v minulosti tvrdil, že po skončení pronájmu letounů Jas-39 vypíše ČR na stíhačky nový tendr. Uvedl také, že dokud nedorazí do Prahy všechny informace o uplácení z doby kolem roku 2001, nemá společnost dodávající gripeny šanci. Česko si podle něj pořídí letadla od jiného výrobce. Zájem o budoucí případný tendr již vyjádřil například Eurofighter či americký zbrojní koncern Lockheed Martin.

S informacemi o podplácení při uzavírání smlouvy na nákup stíhaček přišla v únoru 2007 švédská televize. Dopustil se ho údajně rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, který působil v Česku jako poradce společnosti BAE Systems. Britská policie jej kvůli korupci stíhala, společnost BAE Systems se ale dohodla s americkými a britskými úřady na pokutách výměnou za to, že vyšetřování údajné korupce skončí.

„Nedovedu si představit, že ve chvíli, kdy britský protikorupční úřad konstatoval, že došlo v České republice ke korupci, že bychom se zatvářili jako nic, firma British Aerospace zaplatila nějakou pokutu a tím je to všechno vyřešené. My nejsme žádný Bangladéš nebo Katar. Toto si Velká Británie vůči svému spojenci v NATO a v EU nemůže dovolit,“ prohlásil Nečas v televizní debatě z listopadu 2010.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod