Oběti z Dobronína už mají jména

Dobronín - Část obětí z Budínky u Dobronína už má konkrétní jména. Pozůstalí v Německu začali dostávat zprávy od českých úřadů. Ty totiž po srovnání vzorků DNA identifikovaly oběti. A potvrzuje se, že v hromadném hrobě na Budínce skutečně leželi Němci z Dobronína a okolních obcí.

V srpnu 2010 z lokality zvané Budínka archeologové za asistence policie vyzvedli kosterní pozůstatky z hromadného hrobu. Letos na přelomu ledna a února se příbuzní dozvídají, že těla skutečně patří jejich předkům. 

Jedním z nich je i Johann Niebler. Teď žije v bavorském Mertingenu, narodil se ale v Dobroníně v roce 1934. Z dětství si pamatoval místo, kde se následně našly ostatky, načrtl ho vyšetřovatelům. Teď ví s jistotou na 99,9 procenta, že mezi mrtvými byl i jeho strýc Franz. Od českých úřadů dostal dopis o shodě DNA. 

Testy zatím identifikovaly čtyři osoby. O identitě dalších 6 lidí by mělo být jasno do 14 dnů. Pozůstalí si plánují pronajmout jeden společný hrob v Jihlavě. Doufají, že uložení ostatků se uskuteční v červnu. 

Antropologický průzkum ukázal, že v hromadném hrobě leželo 9 až 13 těl. Příčina smrti, tedy ubití lopatami a motykami, jak uváděli pozůstalí, se ale nepotvrdila. Česká policie ani státní zastupitelství nechtějí případ stále nijak komentovat.

Reportáž Evy Pláničkové a Radovana Daňka (zdroj: ČT24)