Kubera: Senát přijme přímou volbu a s ní i vlastní rozsudek smrti

Praha – Senát na svém jednání 8. února přijme beze změny poslanecký návrh přímé volby prezidenta republiky. V Interview ČT24 to uvedl senátor za ODS Jaroslav Kubera s tím, že senátoři upřednostní nekoncepční, populistický krok před mediální kampaní, která by nastala v případě odmítnutí. Senát si tak ovšem podle Kubery zároveň podepíše rozsudek smrti, protože přijde o významnou úlohu volby prezidenta. Toho až dosud volí obě komory Parlamentu.

„Strach politiků a populismus převládnou nad slibem politiků, že budou hlasovat podle svého vědomí a svědomí. Z rozhovorů, které vedu se senátory ze všech spekter, které v Senátu jsou, vyplývá, že přímá volba má minimální podporu, ale je tu strach z pronásledování médii,“ uvedl senátor a teplický primátor Kubera. „Projde to z toho důvodu, že nikdo nebude chtít být tím, kdo to zkazil.“

Navrhovaná ústavní novela zavádějící přímou volbu hlavy státu je přitom podle senátora Kubery nekoncepční, v čemž se shoduje i s řadou politologů a právníků. Podobný názor zastává např. politolog Jan Lebeda nebo děkan Právnické fakulty UK Aleš Gerloch. Silnější mandát, který by prezident z všelidové volby získal, totiž nebude odpovídat jeho pravomocem, jež novela oproti současnému stavu ještě oklešťuje.

Pravomoci okleštili kvůli Klausovi, myslí si Kubera

Kubera má za to, že důvodem pro omezení prezidentských pravomocí je jednání současné hlavy státu Václava Klause. Tomu zejména levice často vyčítá, že se pohybuje na hraně ústavy. „Politici vztahují přímou volbu příliš jmenovitě k prezidentu Klausovi, protože má mnoho odpůrců,“ řekl Kubera.

Senátor připustil, že jeho strana není s myšlenkou přímé volby ideově spjatá (což ostatně říká i premiér Petr Nečas), a proto nemá potřebu vyvolávat debatu o jejím významu. Upozorňovat strana ale nechtěla ani na její nekoncepční prvky, protože ji k podpoře přímé volby zavazuje koaliční smlouva i volební program z roku 2010. „Teď je proti poměrně silná část klubu, ale někteří budou hlasovat se skřípěním zubů pro.“

Kubera o postoji ODS k přímé volbě:

„I modří ptáci se někdy chovají jako modří papouškové a papouškují to, co je zrovna moderní, a zítra budou papouškovat něco jiného.“

Václav Klaus
Zdroj: EPA/FILIP SINGER/ISIFA

Kubera: Senát si 8. února podepíše rozsudek smrti

Schválení novely o přímé volbě bude podle Kubery pro Senát likvidační. „Senát si právě podepsal rozsudek smrti, protože poté, když ten zákon projde, nastane obrovský mediální tlak,“ soudí Kubera. „Přestože jsme prezidentu žádné pravomoci navíc nedali, bude velký tlak na to Senát zrušit. Já bych tomu rozuměl, pokud bychom některé pravomoci Senátu předali prezidentovi,“ podotýká s tím, že k tomu ale nedošlo. Senátní ústavně-právní výbor dnes sice navrhl změny zákona o přímé volbě, které úlohu horní komory v celém ústavním procesu posilují, zákonodárci je ale podle něj zřejmě nezohlední.

Celá proti-senátní kampaň, kterou Kubera očekává, však bude bezpředmětná, protože zrušení Senátu by musel potvrdit Senát sám.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Přímá volba v Parlamentu:

Novelu, která zavádí přímou volbu prezidenta, schválili poslanci v polovině prosince. ČSSD navrhovala v ústavní předloze tři úpravy, zákonodárci tehdy odsouhlasili dvě z nich:

  • Prezident může přerušit či zastavit trestní stíhání jen se souhlasem premiéra či ministra
  • Imunita prezidenta se vztahuje jen na dobu výkonu funkce

Třetí navrhovaná úprava se vztahovala ke jmenování členů bankovní rady ČNB, které měla hlava státu nově jmenovat se souhlasem premiéra nebo Senátu. To však poslanci v hlasování svou většinou odmítli a zachovali současný stav, kdy se prezident rozhoduje sám. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ovšem i tak doporučil sociálnědemokratickým senátorům, kteří drží v horní komoře Parlamentu většinu, aby ústavní novelu schválili beze změn, to znamená, aby pravomoci prezidenta v souvislosti s ČNB neupravovali.

Vydáno pod