Šéfovat Vojenské policii má Schulc z žatecké brigády

Praha - Novým náčelníkem Vojenské policie má být Milan Schulc ze žatecké brigády rychlého nasazení. Tento návrh ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) projedná příští týden branný výbor sněmovny, píšou o tom Lidové noviny (LN). Informaci jim potvrdil předseda výboru Jan Vidím (ODS). Poslanci budou ještě příští úterý o Vondrově návrhu jednat.

„Po jednání výboru je ministr obrany připraven nového náčelníka vojenské policie jmenovat,“ citují LN mluvčího ministerstva Jana Pejška. V čele Vojenské policie (VP) nyní stojí Vladimír Ložek. Vondra ho loni po březnovém zákroku VP v České televizi postavil mimo službu. Inspekce ministra obrany ale později dospěla k závěru, že Ložek nijak nechyboval, a proto se vrátil do funkce. Ministr mu ale vytkl formu a nepřiměřenost zásahu a zdůraznil, že se podobná akce v budoucnu již nesmí opakovat.

Ložek byl postaven mimo službu po zásahu, při němž 11. března večer desítka vojenských policistů v kuklách a se samopaly vtrhla do budovy zpravodajství ČT. Na základě soudního příkazu hledali spis VP, který měl dříve redaktor Karel Rožánek a který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka. Zásah vyvolal vlnu kritiky.

Schulc, který má Ložka nahradit, měl v minulosti třeba velet čtvrtému armádnímu kontingentu. Tito vojáci chránili pracovníky provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru. Ložek by se mohl stát vojenským přidělencem některé z českých ambasád, podle LN se nejčastěji mluví o Moskvě.

Vydáno pod