K dalším osobám v kauze Haly a spol. mohou vést smlouvy a výpisy

Praha – Důkazy zabavené při domovní prohlídce čtyř exmanažerů ŘSD podle informací ČT neobsahují seznam dalších osob, které by mohly být zapojeny do korupčního skandálu kolem pronajímání přidálničních pozemků pod cenou. V médiích se přitom spekulovalo o tom, že údajný dokument obsahuje i jména z politických kruhů. Podle dosavadních zjištění však policie u čtveřice obviněných mužů zabavila diáře, převody na bankovní účty nebo pracovní smlouvy, které by k dalším pachatelům mohly vést.

Kromě Michala Haly, který na sebe upozornil již pořádáním soukromé oslavy za 750 tisíc korun, zatkli detektivové z protikorupční policie jen několik dnů před Vánoci i někdejšího ředitele ŘSD Petra Laušmana nebo podnikového právníka Roberta Wolfa. Výrazně nevýhodným pronájmem měli exmanažeři ŘSD připravit stát o více než 264 milionů korun. Policie prozatím zabavila majetek za 250 milionů, šlo zejména o benzinové stanice na dálnicích D5 a D47.

Později navíc pronikla do médií informace, že policie disponuje exkluzivním seznamem dalších osob zapojených do skandálu, který může obsahovat i jména některých politiků. Reportér ČT však takovou informaci popřel. „Já jsem se o to zajímal a zjistil jsem, že to není až tak, jak se říkalo. Žádný konkrétní seznam nalezený nebyl. Tam jde spíše o to, že policie při domovní prohlídce u Michala Haly, ale i u dalších našla řadu indicií, které mohou vést k dalším lidem. Není to konkrétní seznam, jsou to například diáře, převody na bankovních účtech, listiny k jistým formám nebo informace o některých pracovních smlouvách,“ uvedl Jiří Hynek.

„Je to nepravdivá informace… Žádná listina, která by alespoň vzdáleně připomínala jakýkoli jmenný seznam či jiný seznam, ze kterého by bylo možno dovozovat tato nepravdivá tvrzení, nebyla při domovní prohlídce nalezena,“ řekl Hala serveru aktuálně.cz. Podle deníku je naopak dokument velmi pečlivě ukrytý, je nyní u policie přísně střežen tak, aby se k němu nikdo nepovolaný nedostal.

Policie stíhá též majitele obchodních společností, který údajně jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů. Podle Hospodářských novin jím je předseda představenstva společnosti Monstera International Jiří Neužil. Všichni obvinění jsou ve vazbě.

Jiří Hynek ke kauze exmanažerů ŘSD (zdroj: ČT24)