Sourozenci se musí stěhovat z Klokánku do dětského domova

Jindřichův Hradec/Holice – Pět dětí z Dobrušky, které úřady odebraly rodičům kvůli týrání, se budou definitivně stěhovat do dětského domova v Holicích na Pardubicku. Čtyři ze sourozenců ve věku od jednoho a půl do šesti let do teď žili v zařízení s rodinnou péčí Klokánek v Jindřichově Hradci. Soud rozhodl o osudu dětí poté, co je vedoucí Klokánku odmítli vydat. Za dosavadní pečovatelky se postavil také Fond ohrožených dětí. Podle Okresního soudu v Rychnově nad Kněžnou však bude mít pětice chovanců v novém bydlišti lepší podmínky.

O 150 kilometrů dlouhé cestě na východ Čech prozatím svěřené děti neví. Pečovatelkám z jindřichohradeckého Klokánku prý budou velmi chybět, nic dalšího však svést nemohou. Do Holic měly pětici dětí z Dobrušky vyslat už v listopadu, tehdy se však úřadům vzepřely a odmítly děti vydat. Ředitelka tehdy mimo jiné jednala na základě příkazu své nadřízené, ředitelky Fondu ohrožených dětí Marie Vodičkové. „Tady děti získaly ten pocit domova, bezpečí, mají tety hrozně rády, jezdí už i k nim domů,“ namítla vedoucí Klokánku Emílie Popelková.

Putování děti odebraných rodičům z Dobrušky
Zdroj: ČT24

Předběžné opatření však soud nyní změnil na plný rozsudek, proto se děti musí stěhovat. „Všechny děti mohou být umístěny společně v jedné rodinné buňce a toto jim Klokánek v Jindřichově Hradci nebyl schopen zajistit,“ uvedl soudce Ondřej Rott. Podle Marie Vodičkové změna prostředí dětem spíše uškodí. Z dětského domova v Holicích si pro děti do Jindřichova Hradce přijedou zřejmě do konce týdne. Spor o opatrovnictví dětí však zřejmě nekončí. Vedení Klokánku se hodlá proti soudnímu rozsudku odvolat.

Reportáž Kristiny Vrkočové a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)