Armádní dopravní letouny CASA se vracejí do vzduchu

Praha – Armádní dopravní letouny CASA se vracejí do vzduchu. Náčelník Generálního štábu Vlastimil Picek dnes povolil jejich kontrolní lety. Stroje nesměly létat od konce října, kdy měl jeden z nich poruchu. Od té doby výrobce pracoval na odstranění závad. Poruchy těchto strojů, jejichž nákup provázely kontroverze, se objevily i v minulosti. Loni byl jejich provoz pozastaven celkem třikrát. Ministerstvo obrany už v minulosti uvedlo, že když nebudou letouny v bezvadném stavu do konce května, od smlouvy na jejich nákup odstoupí.

„Na základě výsledků technické přejímky letounu včetně dokumentace rozhodl náčelník Generálního štábu AČR povolit provedení kontrolních letů, které se uskuteční u všech letounů v následujících dnech za účelem ověření stability navigačních systémů letounů. Pokud proběhnou kontrolní lety bez závad, budou letouny uvedeny do plného provozu,“ uvedla mluvčí štábu Jana Růžičková.

Jeden ze strojů měl koncem loňského října poruchu těsně před přistáním. Přestal mu fungovat navigační displej a některé palubní přístroje, následně se pak objevila závada na pravém motoru. Všechna čtyři letadla poté musela zůstat na zemi a zjišťovala se příčina problémů. 

Lety nových dopravních strojů armáda pozastavila již loni v únoru. Tehdy kvůli tomu, že se jeden z nich při cvičném letu propadl o několik desítek metrů. Znovu byly lety pozastaveny také na počátku května kvůli závadě na avionickém systému jednoho z letadel. Zjištěnou chybu v té době do Česka přiletěli odstranit odborníci ze španělské firmy, která stroje vyrábí.

Nákup dopravních letadel CASA byl podle odborníků i médií podezřelý. Kontrakt byl podepsán v roce 2009, den před nástupem tehdejšího náměstka ministra Martina Bartáka do funkce šéfa resortu. Podle Evropské komise Česká republika údajně nedodržela předpisy EU týkající se zadávání veřejných zakázek, když o zakázce za 132 milionů eur (téměř 3,5 miliardy korun) rozhodla bez výběrového řízení. Komise se ale nakonec rozhodla řízení v této věci zastavit.