Dobeš se opřel do Dvořákové: Opakovaně selhala

Praha – Ministr školství Josef Dobeš kritizuje šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou. Vadí mu, že se rozhodnutí neprodloužit akreditaci plzeňským právům dozvěděli novináři dřív než vedení školy. Dvořáková se hájí tím, že se jí s rektorátem nepodařilo spojit. Fakulta nyní může vyučovat už jen bakalářský obor veřejná správa. Nové studenty ale přijímat nesmí. Od akreditační komise navíc škola stále nedostala oficiální rozhodnutí. Nejdřív ho bude mít za dva týdny.

„Nepovažuji za vhodné, aby byly výsledky správního řízení sdělovány nejdříve médiím a až poté samotné Západočeské univerzitě, rektorovi a děkanovi právnické fakulty. Zbytečně to vyvolává vlnu spekulací. Je to nedůstojné a jde o opakované selhání předsedkyně akreditační komise a profesorky Dvořákové,“ uvedl Dobeš. 

Podle tiskového odboru ministr výsledky akreditační komise nezpochybňuje. Jen se prý „ostře vyhrazuje“ proti způsobu jejich sdělování veřejnosti. Ministerstvo prý už dříve dostalo „řadu stížností dotčených vysokých škol na medializaci“. Dvořáková jako šéfka akreditační komise údajně sdělovala rozhodnutí v době řízení či v případech, kdy verdikt ještě nebyl pravomocný, vyplývá z vyjádření tiskového odboru.

Šéfka komise se ale brání – podle ní by naopak mohlo vzbuzovat dohady, kdyby v takto sledovaném případě akreditační komise své rozhodnutí nesdělila. „Všechny závěry a rozhodnutí má akreditační komise povinnost zveřejňovat,“ podotkla Dvořáková. Proto připravila tiskovou zprávu, kterou odeslala do České tiskové kanceláře. Zároveň se prý snažila rektorku Západočeské univerzity zastihnout – to se jí ale nepodařilo. 

Dvořáková je přesvědčena o tom, že zveřejňování rozhodnutí a doporučení komise přispívá k transparentnosti a omezení možné korupce. Zviditelní totiž i případné snahy „zamést věc pod koberec“, míní šéfka komise. Zároveň ale zdůraznila, že akreditační komise nestojí o konfrontaci – s ministerstvem prý chce spolupracovat.

Bakalářský program se omezí

Fakulta nyní může vyučovat už jen bakalářský obor veřejná správa. Nové studenty ale přijímat nesmí. „Akreditační komise navrhla omezení u bakalářského studijního programu. To znamená, že pokud to schválí ministerstvo školství, nebude možné přijímat nové uchazeče. Stávající budou moci bakaláře dostudovat,“ řekl Lidovým novinám člen akreditační komise Jan Dvořák.   

Podle děkana Jana Paulyho by se však škole jen obtížně podařilo udržet bakalářský program, pokud by byl skutečně zrušen magisterský. Oběma programům skončí akreditace na jaře. Škola zatím nedostala oficiální stanovisko komise s důvody pro odebrání akreditace, proto zatím nechce ani přiblížit, jak se hodlá bránit. Už loni v listopadu byla škole odebrána akreditace doktorského programu, nesmí také udělovat titul JUDr.

Reportáž Miroslavy Vildové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Bakalářský program teď v Plzni studuje 186 lidí, mnohem větší problém je ale u magisterského programu, který studuje přes 1 500 lidí, z čehož by přes 1 000 studentů muselo přejít na jinou univerzitu.

Čtyři možnosti vývoje situace na plzeňských právech

První a málo pravděpodobná: fakulta se zachrání. Vedení školy v ní doufá, šéfka akreditační komise ne.

Možnost druhá: plzeňská práva převezme jiná univerzita. Ta by garantovala kvalitu výuky svými učiteli. 

Varianta třetí a nejpravděpodobnější: plzeňské studenty si rozeberou ostatní tři právnické fakulty v zemi. V Brně a Olomouci potvrzují, že studenti se u nich již informují. Pražská právnická fakulta se k možnosti přijmout přes 1 000 plzeňských studentů kvůli kapacitě staví značně skepticky. Rozhodnutí akreditační komise ale není podle jejích představitelů pravomocné a prozatím je předčasné o krajním řešení naplno jednat.

A poslední možností je definitivní konec fakulty i nadějí studentů, že získají diplom. Podle zákona sice jejich škola musí studium zajistit, jak, to už ale zákon neříká.