Pirátská strana se připojí k celosvětovým protestům proti ACTA

Praha - Česká pirátská strana (ČPS) se v sobotu 11. února připojí k celosvětovému protestu namířenému proti mezinárodní smlouvě ACTA. Informuje o tom server Pirátské noviny. Konkrétní podobu protestů oznámí strana v neděli. Pravděpodobně ale proběhne masová demonstrace či průvod v Praze. Strana očekává podobné akce i v dalších městech.

Už ve čtvrtek svůj nesouhlas s mezinárodním paktem v hlavním městě vyjádřilo několik stovek nespokojených lidí. „Po úspěchu čtvrtečního shromáždění připravujeme další protesty proti ACTA. Na 11. února vyhlásilo celosvětové Pirátské hnutí a další organizace den odporu vůči ACTA. Čeští Piráti nezůstanou stranou,“ stojí ve stručném prohlášení strany.

Cílem mezinárodní dohody, ke které se připojilo 22 unijních zemí včetně ČR, je vytvořit pravidla pro posílení dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Podle kritiků ale umožní cenzuru internetu a omezí jeho svobodné užívání.

Protest proti dohodě ACTA
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Čeští piráti se podle svých slov nyní zaměří na politický „boj“ proti paktu. „Pokusíme se vysvětlit politikům, že ratifikovat smlouvu je chyba,“ uvedli na svém webu.

Podobně jako v dalších zemích se i v Česku odehrávají také útoky hackerů na weby státních institucí a politických stran. V noci na čtvrtek byl například změněn vzhled webu ODS, kam neformální hnutí Anonymous umístilo svůj symbol a prohlášení namířené proti ACTA. Již dříve byly přetíženy servery vlády, sněmovny či Ochranného svazu autorského, na které se najednou přihlásilo velké množství uživatelů s cílem weby vyřadit z provozu.