Dvořáková: Pro plzeňská práva už nevidím žádnou šanci

Praha – Závěry šetření, ke kterým dospěla akreditační komise, mají být ze zákona zveřejněné a zdůvodněné. Pokud by zprávu o výsledcích šetření na plzeňských právech komise nezveřejnila včas, a dala tak prostor spekulacím, mohlo by dojít k porušení zákona. V pořadu Interview ČT24 to řekla předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Reagovala tak na kritiku ministra školství Josefa Dobeše, kterému se způsob zveřejnění závěru šetření přes média nelíbil. Rozhodnutí komise sice není v současné době konečné, nicméně sama Dvořáková si nedokáže představit argument, kterým by plzeňská právnická fakulta komisi přesvědčila změnit názor.

Způsob, jakým se veřejnost dozvěděla o rušení plzeňských práv, je předmětem sporu. Podle Dvořákové nicméně akreditační komise postupovala podle zákona, který jí ukládá povinnost zveřejňovat i zdůvodňovat svá rozhodnutí. „V případě plzeňských práv jsme zveřejnili výsledky dříve než další výsledky z toho zasedání (…), a to z toho důvodu, že nám dva dny volali novináři a ptali se na výsledky,“ upřesnila Dvořáková s tím, že tiskovou zprávu dala komise k dispozici ČTK. „Kdybychom zdržovali zveřejnění, v tom okamžiku začne celá řada spekulací o tom, co kdo řekl nebo neřekl,“ zdůraznila Dvořáková.

Informace pak byla zveřejněna o půl hodiny později, než komise původně zamýšlela. Dvořáková se podle svých slov snažila dovolat rektorce Západočeské univerzity v Plzni Iloně Mauritiové, která nicméně měla svůj mobilní telefon ztlumený. Dvořáková se domnívá, že jí ministr školství Josef Dobeš nutí porušovat zákon, když nechce, aby tímto způsob informace zveřejňovala. „To, co je nesmyslné v kritice, kterou vznesl pan ministr, je, že my nejsme součástí státního řízení, my jsme nezávislá instituce, která má ze zákona povinnost všechny věci zveřejňovat a zdůvodňovat. Mě nabádá pan ministr, abychom porušovali zákon a nezveřejňovali naše stanoviska a jejich zdůvodnění,“ míní.

Vladimíra Dvořáková:

„Akreditační komise je nezávislá instituce, která funguje ve veřejném zájmu. A je ve veřejném zájmu, aby zveřejňovala veškeré informace a je to vlastně její zákonná povinnost. Útok ministra Dobeše naprosto nechápu, protože je v rozporu se základním právním postavením akreditační komise. Toto právní postavení hodně souvisí s tím, aby naše tituly byly uznávány i v zahraničí.“

Ministerstvo školství nicméně nemůže udělit akreditaci, se kterou nevyjádřila souhlas akreditační komise. „Může probíhat určité odvolání, aby se k tomuto tématu akreditační komise znovu vyjádřila,“ dodala Dvořáková. Sama si ale nedokáže představit další argumenty, které by mohly změnit názor akreditační komise. „My sledujeme, zda má pracoviště perspektivu a jakým způsobem se má šanci rozvíjet,“ doplnila profesorka. Velký důraz je dán především personálnímu zabezpečení, kde se často naráží na celou řadu problémů. Z výsledků dlouhodobého sledování plzeňských práv tak Dvořáková nevidí jasnou koncepci a nepovažuje za pravděpodobné, že by se jejich budoucnost ještě mohla změnit.

Problém bakalářského studia na plzeňských právech nicméně podle Dvořákové tak závažný není. Odborná aktivita podle Dvořákové v zásadě vyhovuje požadavkům na bakalářské studium. „S vědomím toho, že celá fakulta bude procházet proměnou, tak akreditační komise doporučila omezení, aby se v této situaci nebraly první ročníky,“ dodala Dvořáková. Nicméně se může stát, že ministerstvo rozhodnutí o omezení nevydá a plzeňská práva tak přijmou další studenty.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) včera kritizoval šéfku akreditační komise Vladimíru Dvořákovou za způsob zveřejnění informací o rušení plzeňské právnické fakulty. Podle něj rozhodnutí sdělila dřív médiím než univerzitě, čímž „opakovaně selhala“. „Nepovažuji za vhodné, aby byly výsledky správního řízení sdělovány nejdříve médiím a až poté samotné Západočeské univerzitě, rektorovi a děkanovi právnické fakulty. Zbytečně to vyvolává vlnu spekulací. Je to nedůstojné a jde o opakované selhání předsedkyně akreditační komise a profesorky Dvořákové,“ uvedl Dobeš. 

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)